Política 03/10/2017

Parlamentaris belgues condemnen la violència a Catalunya durant la reunió de l'OSCE a Andorra

Toni Martí diu que la violència no porta a cap camí i que la sortida és el diàleg

Ana
2 min
La delegació belga a la reunió de l'OSCE / M. F. (ANA)

Andorra la VellaTres parlamentaris del partit belga New-Flemish Alliance (N-VA) han demanat, durant la celebració del Fòrum Mediterrani que ha obert aquest dimarts la sessió de tardor de l'assemblea parlamentària de l'Organització per la Seguretat i Cooperació d'Europa (OSCE-PA), respostes internacionals davant de la repressió policial que es va viure aquest diumenge a Catalunya.

Rita Bellens, en declaracions a l'ANA, ha explicat que va ser present a Barcelona com a observadora internacional durant la jornada del referèndum, i que considera "incomprensible que un govern usi tanta violència contra els seus propis ciutadans", ja que "és una expressió de la democràcia que la gent pugui votar i pugui expressar el que volen". Bellens ha recordat que el primer ministre belga va ser el primer a condemnar la violència contra els catalans, i confia que l'OSCE-PA pugui emetre un posicionament al respecte, tenint en compte que, com el seu nom indica, tracta de cooperació i seguretat.

Segons ha explicat la mateixa parlamentària belga, la seva intervenció ha rebut "uns pocs aplaudiments i el suport d'un parlamentari italià". En canvi, segons relata Bellens, la delegació espanyola ha deixat clar que "era un referèndum il·legal i que, per tant, era normal actuar d'aquesta manera".

Rita Bellens, parlamentària d'un dels partits que dona suport al govern belga, New-Flemish Alliance (N-VA), va formar part d'un grup de set observadors internacionals que van ser presents a Barcelona durant el referèndum d'aquest diumenge. "A Barcelona ens vam trobar amb molta violència, i veiem que no hi ha respostes internacionals i que la Unió Europea també està molt callada", ha assegurat Bellens. La delegació espanyola també ha respost a la belga que era molt fàcil comentar fets que passaven a Espanya des de la distància. "No és veritat, no estàvem lluny, ho vam veure amb els nostres propis ulls als carrers de Barcelona", ha assegurat la parlamentària belga. Rita Bellens ha qualificat els fets com "una vergonya per Europa", i considera "incomprensible" que un govern "utilitzi tanta violència contra els seus propis ciutadans".

Preguntada sobre la qüestió, la presidenta de l'OSCE-PA, Christine Muttonen, s'ha limitat a dir que es tracta d'un afer intern, i que el que demanen totes les parts quan hi ha un conflicte en alguna regió "és tornar al diàleg". "Jo estic sempre en contra de la violència, i per això crec que s'ha de tornar al diàleg", ha afegit. També ha afirmat que donarà suport a qualsevol programa o plataforma que puguin impulsar les Nacions Unides per ajudar a la negociació entre les dues parts.

stats