Política 10/12/2019

La ‘patata calenta’ de Naturlandia, protagonista del debat lauredià

Els tres candidats a Sant Julià de Lòria evidencien les seves discrepàncies

M. F.
3 min
Els tres candidats a Sant Julià de Lòria, Joan Travesset (Units pel Canvi); Josep Majoral (Terceravia+Unió Laurediana+Independents) i Cerni Cairat (Desperta Laurèdia) amb assessors i companys de candidatura abans de l'inici del debat. / M. F.

Andorra la VellaQue Naturlandia és una 'patata calenta' a la parròquia de Sant Julià de Lòria s'ha evidenciat en el debat televisiu entre les tres formacions que concorren a les eleccions d'aquest diumenge: Desperta Laurèdia, Units pel Canvi i Terceravia+ Unió Laurediana+Independents. El primer bloc temàtic, el dedicat a l'economia, ha estat monopolitzat per aquesta qüestió. El primer en 'obrir foc' ha estat el candidat de Terceravia, Josep Majoral, que ha destacat que "Natulandia ha de ser un dels revulsius de la parròquia" i no ha dubtat en entonar, ja d'entrada, el 'mea culpa', ja que ha reconegut que algunes de les decisions que es van prendre en mandats en què ell va ser conseller comunal "no van ser encertades". Cerni Cairat, de Desperta Laurèdia, li retreia l'endeutament que es va generar precisament durant els mandats d'Unió Laurediana en què Majoral formava part de la majoria i també li ha etzibat que va ser llavors quan es va posar la direcció que ha provocat la situació en la qual es troba "avui en dia" l'estació. Al seu torn, Joan Travesset, d'Units pel Canvi, ha destacat que estan en contra de cap tipus d'inversió faraònica, per no endeutar la parròquia, i en aquest sentit, ha afegit que d'entrada diuen "no" a la tirolina sense tancar la porta, però, a què un privat hi vulgui invertir. També ha posat en dubte el projecte del ràfting. "Es va fer una foto fantàstica i al cap de dos dies Andorra la Vella i Escaldes-Engordany va desaparèixer", ha dit en referència al fet que les altres dues parròquies abandonessin el projecte i ha afegit que després fins i tot FEDA l'ha posat en dubte. També ha dit que no estan d'acord amb el parc d'animals.

Tot i que els retrets entre Cairat i Majoral han estat freqüents també ho han estat entre Travesset i Cairat, especialment sobre el fet que el PS no donés suport a una candidatura amb Desperta Laurèdia. Un tema que sortia més endavant, i amb més agror per part dels dos implicats. De fet, Cairat ha insistit en el fet que són una candidatura independent i també ha lamentat les referències que li ha fet Majoral per la vinculació amb Demòcrates i fins i tot amb Podem quan Cairat ha parlat del projecte d'habitatge cooperatiu. I aquestes referències sobre els suports polítics ha estat especialment intensa quan es parlava del vial de Sant Julià i Majoral deia que quan acabin les eleccions caldrà "demanar al senyor Cairat sobre el vial, ja que el pare d'aquest projecte el porta ell a la seva candidatura", en referència a Gilbert Saboya. Tot i que els tres candidats coincidien en el fet que cal acabar aquest vial els retrets també eren habituals, ja que per exemple Cairat retreia a Majoral que defensi un projecte de vial que aïlla la parròquia. En aquesta qüestió de les infraestructures el candidat de Desperta Laurèdia també qüestionava que si governa Terceravia "plani l'ombra" d'un aeroport a la parròquia que la plataforma rebutja frontalment. Majoral ha tirat pilotes fora responent que la decisió sobre un futur aeroport correspon al Govern.

En alguns moments semblava que els tres candidats es posaven d'acord, en projectes com el centre de dia per a la gent gran, un punt jove, actuar sobre la festa major per acabar amb els problemes amb el consum d'alcohol, o en fer una ampliació de la Universitat, però ha estat un miratge, ja que novament tornaven a sorgir discrepàncies. Travesset qüestionava als altres dos candidats sobre com es finançaran els projectes de residències universitàries que defensen quan "les finances no estan per llençar coets". Majoral responia que ha de ser un projecte a tres bandes en el qual el comú ha de facilitar només el terreny i Cairat li deia que "no es tracta de promeses sinó d'oportunitats de desenvolupament", ja que defensen un espai en què també els centres de recerca de la parròquia hi tinguin cabuda. En definitiva, que quan semblava que els tres candidats feien les paus, no ha estat així i cadascun s'ha refermat en els punts que els separen.

stats