Política 01/08/2019

"Fort control" de patinets i bicicletes a la capital

Tal com estava previst, l'avinguda Príncep Benlloch mantindrà el doble sentit de circulació

Marc R. Fort
3 min
Avinguda Princep Benlloch conservarà el doble sentit de circulació. / C. A.

Andorra la VellaLa cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha anunciat un "fort control" cap aquelles persones que circulen en patinets i bicicletes elèctriques per zones d'Andorra la Vella (especialment l'avinguda Meritxell) on l'ús d'aquests vehicles està explícitament prohibit. Marsol ha destacat aquest dijous en la sessió de comú que "la gent no és conscient del mal que pot provocar en l'ús indegut d'aquests aparells", recalcant que "com que no estan matriculats ni assegurats, en cas que es provoqui una lesió cap a una tercera persona, el conductor haurà de sufragar les despeses de la seva pròpia butxaca". Per a Marsol, la col·laboració dels agents de circulació i del Cos de Policia és "essencial". Ha anunciat també que es revisaran les càmeres de seguretat i que d'alguna manera i depenent del cas, s'intentarà identificar a l'infractor.

Tot i no formar part de l'ordre del dia en el consell de comú d'aquest dijous, Marsol ha anunciat que finalment, un cop concloses les obres de l'avinguda Príncep Benlloch i tal com estava previst, la circulació s'establirà en els dos sentits de la marxa. "Esperem que aquest divendres els vehicles puguin circular amb normalitat", ha dit Marsol.

Millora retributiva

El consell de comú ha acordat modificar l'ordinació de la funció pública a través d'un seguit d'accions per regular la progressió professional dels treballadors. En primer lloc es durà a terme una solució transitòria que permetrà el desenvolupament retributiu del personal, interromput des de l'any 2010, any en què es va decidir la suspensió del Sistema de Gestió de l'Acompliment (GAdA). A partir del mes d'octubre d'enguany, s'aplicarà una millora retributiva al personal fix del comú d'Andorra la Vella mentre el sistema GAdA estigui en suspensió.

Així doncs, el treballador que inicia el recorregut professional a l'administració al 80% de la banda salarial del grup que li pertoca, passarà al 85% quan s'hagi superat l'any establert com a període de prova. Un cop nomenat treballador públic indefinit, s'efectuaran unes revisions automàtiques que duran al salt del 90% i es produirà transcorreguts quatre anys del servei en actiu. Cinc anys després d'assolir el percentatge esmentat, s'ascendirà a la següent banda salarial, que és del 95%.

D'aquesta mesura se'n podran beneficiar un centenar de treballadors, una seixantena dels quals no ha tingut opció mai a un increment salarial arran de la congelació del GAdA. D'altra banda, i de forma transitòria, s'actualitzaran alguns llocs de treball als nous organigrames i també es regularan les condicions per optar a les places de promoció interna.

El consell de comú, a banda, ha acordat la contractació d'un cap de Serveis per les diferents instal·lacions esportives d'Andorra la Vella. La persona contractada haurà de tenir coneixements professionals i generalitzats d'electricitat i lampisteria entre altres.

Decorar l'avinguda Meritxell

D'altra banda, ha quedat aprovada una proposta de conveni amb una durada de 15 anys entre el comú d'Andorra la Vella i la societat Pyrénées relatiu a la cessió temporal a ús públic de l'espai situat a l'avinguda Meritxell número 13. Marsol ha anunciat l'adaptació d'aquesta zona "per a ús i descans dels vianants". Amb un pressupost de 30.000 euros, s'instal·laran bancs, arbres i altres elements. La consellera de la minoria, Lidia Samarra, en contra d'aquesta proposta, ha deixat constància que "es tracta d'una zona de pas de veïns i clients del centre comercial, per la qual cosa no té cap mena de sentit dur a terme aquestes obres".

Per un altre costat, també s'ha aprovat l'ampliació de l'Skatepark del parc de la Serradora. Marsol ha anunciat que després d'haver-se reunit amb l'Associació d'Skaters d'Andorra, s'ha decidit instal·lar un terra de seguretat al parc per als patinadors. Aquesta mesura no ha agradat al conseller de l'oposició Jordi Minguillón, que ha denunciat que "sempre que es duen a terme projectes i mai s'estudia en profunditat les tasques que s'han de realitzar", per la qual cosa ha demanat que a partir d'ara "es facin anàlisis abans d'aprovar un projecte". Samarra, per la seva banda, ha deixat constància que "el projecte acabarà suposant una despesa per al comú de 484.000 euros, molt per sobre dels 225.000 amb els quals es va dotar la partida del pressupost amb què es volia afrontar aquesta infraestructura lúdica.

Nou horari de càrrega i descàrrega

El consell de comú ha aprovat per unanimitat una regulació que impedirà l'accés de qualsevol vehicle a la recent zona ampliada per vianants a l'eix comercial de Fener Bulevard i Riberaygua i Travesseres. En aquest sentit només hi podran accedir per realitzar tasques de càrrega i descàrrega en horari limitat, que serà de 8 del matí i fins a les 11 hores. La normativa estableix en tots els casos que el vianant té la prioritat i que el trànsit haurà de rodar a una velocitat màxima de 10 km/h.

stats