Política 09/12/2019

El patrimoni de la parròquia, pes important en els programes electorals d’Ordino

Les quatre candidatures aposten per potenciar el sector agroramader

A. S.
5 min
Els programes electorals de les quatre candidatures d'Ordino. / ANA

Andorra la VellaLes quatre candidatures que es presenten a Ordino, En Comú per Ordino, X'Ordino, MovemOrdino i Terceravia + Independents, tenen molt clar que un puntal dels seus possibles mandats serà gestionar el comú de manera transparent, adjectiu que apareix repetit en tots els programes electorals. A banda, si hi ha certs temes calents que també s’hi troben presents són l'hotel Casamanya, el Centre de congressos d'Ordino o Casa Rossell. Mesures, propostes o accions, algunes d'iguals, però la majoria de ben diferents, són les que faran decantar la balança del futur comú, en unes eleccions en les quals, per primera vegada, els electors podran escollir entre quatre formacions.

En aquests aspectes, En Comú per Ordino insisteix en què treballaran per donar un ús a les instal·lacions de l'hotel Casamanya després de la signatura del conveni entre l'actual comú i el quart d'Ordino. En aquesta mateixa línia, X'Ordino i MovemOrdino van més enllà i proposen fins i tot l'ús que li donaran en cas de sortir victoriosos el dia 15. La formació encapçalada per l'excònsol Enric Dolsa proposarà ubicar-hi un centre de negocis i, per una altra banda, la candidatura liderada per Sandra Tudó, asseguren que arribaran a un consens amb el quart per tal d'instal·lar a la planta baixa de l'hotel un centre cívic.

Quant al Centre de congressos d'Ordino, totes quatre candidatures coincideixen en l'aspecte de donar més utilitat i millor ús de la infraestructura. En aquest punt, Terceravia+I especifica que volen potenciar-lo amb activitats musicals com concerts autòctons i forans, representacions teatrals o monòlegs. Pel que fa a Casa Rossell, En Comú per Ordino i X'Ordino pretenen col·laborar amb el Govern sobre la viabilitat de la casa pairal. A més, X'Ordino proposarà directament que s'hi instal·li el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat.

Potenciar el sector agroramader, però sobretot recolzar la ramaderia de la parròquia és un aspecte comú en els quatre programes electorals. En el sentit mediambiental, MovemOrdino vol potenciar el parc natural de Sorteny, de la mateixa manera que X'Ordino, qui a més pretén lluitar per obtenir el reconeixement de la parròquia com a Reserva de la Biosfera de la Unesco. Així mateix, En Comú per Ordino treballarà amb el projecte de la Unesco 'Ordino, territori de la biosfera’. I per la seva banda, Terceravia+I vol reactivar la neteja dels boscos de la parròquia.

Economia

Un dels altres punts cabdals de qualsevol eleccions és l'àmbit econòmic, és a dir, tot el relacionat amb pressupostos, finances i la gestió econòmica i administrativa del comú. En aquest cas, tant en Comú per Ordino com X’Ordino preveuen destinar una partida dels seus pressupostos a una idea o un projecte escollit pels ciutadans. Pel que fa a MovemOrdino, la candidatura d'Independents+PS pretén treure la tretzena paga dels consellers del comú i actualitzar els salaris mínims a 1.200 euros al personal comunal, per tal d'equiparar-los, en la mesura del possible, amb el sector privat. D'altra banda, Terceravia+I proposa una política de contenció de la despesa, executant una gestió pressupostària de dèficit zero.

De manera general, En Comú per Ordino vol facilitar els ajornaments i fraccionaments de cobrament de taxes i tributs, tant pels ciutadans com per les empreses. En aquesta mateixa línia, MovemOrdino pretén dur a terme una fiscalitat flexible en els pagaments de l'impost de radiació del comerç i permís d'obra. Aquest aspecte dels comerços també es troba molt present als programes de X'Ordino i Terceravia+I, ja que consideren que s'han de realitzar iniciatives que promoguin el comerç i el turisme a la parròquia. Per una banda, X'Ordino considera que cal cercar sinergies amb els comerços i el sector empresarial i, per l'altra, Terceravia+I proposen dissenyar un calendari d'esdeveniments perquè hi hagi activitat durant tot l'any a la parròquia, com per exemple promovent el mercat setmanal dels horts.

Serveis i infraestructures

Les quatre candidatures mostren en els seus programes la voluntat de realitzar projectes sostenibles en els edificis o infraestructures públiques. Terceravia+I i En Comú per Ordino proposen implantar energies renovables en els edificis comunals i, en canvi, X'Ordino no és tan explícit en el seu programa, i tan sols menciona que s'ha d'optimitzar i millorar el consum elèctric en aquests espais. Quant a MovemOrdino, va més enllà i es plantegen renovar el parc mòbil amb vehicles més sostenibles i ecològics.

Totes quatre candidatures també parlen de la comunicació del comú vers la ciutadania. MovemOrdino se centrarà en la utilització de les TIC i de les xarxes socials, de la mateixa manera que En Comú per Ordino, amb Josep Àngel Mortés al capdavant, en cas de sortir reelegit, vol continuar amb el projecte d'administració electrònica perquè la gent pugui fer gestions amb el comú a través d'Internet. Terceravia+I també apunta aquest aspecte, indicant que modernitzaran i agilitzaran els tràmits. Al seu torn, X'Ordino crearà comptes a les xarxes socials orientades a l'exterior de la parròquia i eliminaran al màxim les comunicacions en paper. Per aquest motiu, tenen la voluntat de tornar a potenciar l'enviament de comunicats a través d'SMS.

Un dels altres punts que genera controvèrsies són els aparcaments a la parròquia, i les quatre candidatures en proposen solucions. MovemOrdino facilitarà als ordinencs dues hores gratuïtes en els aparcaments públics amb barrera i, a més, pretenen fer-los gratuïts durant el migdia, les nits i els diumenges. X'Ordino va molt més enllà i asseguren que eliminaran els preus públics corresponents a les zones blaves i verdes, com també els corresponents als aparcaments descoberts amb barrera. Les solucions d'En Comú per Ordino i Terceravia+I proposen habilitar o millorar aparcaments, com per exemple ampliar l'aparcament de Sornàs o habilitar l'aparcament del Prat de Call, com a ús d'aparcament comercial. En la mateixa línia, les candidatures encapçalades per Mortés, Balsa i Tudó volen millorar i adaptar els camins de la parròquia i, a més, aquesta darrera planteja més trams de voravia, igual que la llista liderada per Dolsa.

Turisme, patrimoni i esport

La candidatura encapçalada per Sandra Tudó, MovemOrdino, considera que una opció per potenciar el turisme a la parròquia es basa en l'oferta d''aprés-ski', a banda de fires, mercats tradicionals i activitats com la nit de la Candela. Així mateix, Terceravia + I, amb Jordi Balsa al capdavant, proposen un pla estratègic per tal d'enfocar la parròquia cap a un turisme familiar, rural i de natura i esport. En Comú per Ordino vol mantenir la parròquia com un referen gastronòmic del país potenciant la Mostra Gastronòmica, a més de voler donar a conèixer els pobles i els camins amb la creació del producte ‘Riberamunt’. En canvi, per tal de potenciar el turisme, la candidatura liderada per Enric Dolsa porta entre les seves propostes la construcció del parc temàtic 'Andorra en miniatura'. A més, les dues darreres candidatures també volen establir rutes per donar a conèixer la pedra seca.

Ja en l'àmbit esportiu, En Comú per Ordino farà que les instal·lacions del Centre esportiu d'Ordino creixin, complex que X'Ordino vol realitzar una ampliació dels seus horaris i també crear l'Escola d'Esports del comú d'Ordino (EECO). MovemOrdino aposta per situar la parròquia com a centre de referència en formació d'esports de muntanya. Si es parla d'esport i turisme a Ordino, s'ha de parlar de l'esquí i de l'estació d'Ordino-Arcalís, a excepció de X'Ordino, que no ho porta en el seu programa. Terceravia+I plantegen que les viles de la vall d'Ordino siguin peus de pistes. Per una banda, MovemOrdino assenyala que treballaran juntament amb Saetde i també lluitaran per mantenir la marca Vallnord per continuar aprofitant les sinergies com el forfet conjunt. Per l'altra, En Comú per Ordino manifesten que seguiran treballant amb Secnoa per establir accions conjuntes. Les dues candidatures que parlen específicament sobre l'estació, juntament amb Terceravia+I, també incorporen en el seu programa que milloraran la treta de neu.

Finalment, pel que fa a les mesures de caràcter social, totes les formacions proposen ajudar i fer partícep la gent gran de la parròquia. En Comú per Ordino parlen sobre l'oferta d'horts socials, igual que també ho fa X'Ordino, qui a més remarca que faran trobades amb els padrins perquè expressin les seves inquietuds. Quant als joves, les dues formacions volen incorporar la figura de l'educador de carrer i MovemOrdino i Terceravia+I tenen la intenció que els joves continuïn essent part activa en les festes populars i les tradicions de la parròquia.

stats