Política 25/11/2019

Pena de fins a un any de presó per vendre alcohol a menors

La venda i la cessió de begudes alcohòliques passen a ser considerades delictes en la modificació de la llei de seguretat pública que proposen DA, Liberals i CC

M. F.
3 min
Eva López (Liberals); Joan Carles Ramos (Demòcrates) i Carles Naudi (Ciutadans Compromesos), durant la roda de premsa per presentar els canvis a la llei de seguretat. / M. F.

Andorra la VellaEls fets ocorreguts en les festes majors de l’estiu passat, especialment els aldarulls a la de Sant Julià de Lòria, han fet plantejar els grups de la coalició de Govern, Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos, a fer canvis en la Llei de seguretat pública per tal d’“erradicar o minimitzar” l’impacte de les conseqüències derivades del consum de drogues i alcohol, especialment entre menors. D’aquesta manera, una de les modificacions proposades passa perquè es tipifiqui com a delicte la venda o cessió d’alcohol a menors.

Així, tal com ha detallat el conseller demòcrata Joan Carles Ramos, a través de les modificacions proposades a la llei s’incideix en certs canvis en el Codi Penal, entre d'altres, per introduir dos tipus nous, referents a la venda i la cessió d’alcohol. La venda serà considerada delicte i comportarà penes de presó o arrest de fins a un any i 6.000 euros de multa. La cessió serà una contravenció penal i podrà ser castigada amb fins a un any d’arrest i multa de 1.000 euros. Ramos ha incidit en el fet que aquestes dues conductes eren sancions administratives i que ara s’endureixen.

Pel que fa al consum de drogues, ara la pena d’arrest o presó anirà sempre acompanyada d’una sanció econòmica, que en el cas del cànnabis pot anar dels 500 als 1.000 euros i de la resta de drogues de 1.000 a 2.000 euros. També en el cas de conducció sota els efectes d’alcohol o drogues s’afegeix una sanció econòmica que pot anar dels 600 als 3.000 euros i, quant al refús a fer la prova de consum d’alcohol o drogues o conducció temerària, s’imposaran penes econòmiques que en el cas dels conductors professionals poden estar entre els 3.000 i els 6.000 euros.

Altre canvi respecte del redactat inicial de la llei és que s’acoten els espais on es podrà consumir alcohol. Així, es limitarà per exemple a terrasses de bars i restaurants o espais que els locals habilitin per a aquest consum i en el cas de festes o d’altres esdeveniments públics es fixa que el consum d’alcohol es farà només en espais delimitats i habilitats segons cada esdeveniment.

Els tres consellers que han comparegut per presentar els canvis a la llei, Eva López de Liberals, Ramos per part de Demòcrates i Carles Naudi de Ciutadans Compromesos, han mostrat la preocupació per l’increment del consum d’alcohol i drogues entre menors cada vegada més joves i també els actes incívics que es viuen a les diferents celebracions públiques com poden ser les festes majors. Creuen, però, que també cal fer una tasca pedagògica i, en aquest sentit, a través de la modificació de la llei, incideixen perquè el Govern “adapti el pla nacional de drogodependències”.

En aquest sentit, Naudi ha remarcat que cal que els joves “tinguin clars els efectes adversos del consum de substàncies tòxiques” en el seu desenvolupament i també les afectacions en l’entorn. Pel que fa al tema del ‘botellón’, han destacat que volen fer “molta incidència” en regular-ho, ja que han destacat que cal que la gent s’ho passi bé a les festes però que el consum d’alcohol es faci en un espai delimitat per evitar molèsties als ciutadans i d’altres problemes. Els tres consellers han emfasitzat que cal actuar ja que calen mesures dissuasòries perquè fets com el de Sant Julià de Lòria, que no consideren puntual, no es tornin a repetir.

stats