Política 08/04/2019

Pintat espera que Demòcrates mogui fitxa

El líder de terceravia, conscient que els seus quatre consellers poden ser decisius, diu que són els més votats els que han de començar el moviment de cara a un pacte

Bru Noya
3 min
El líder de terceravia, Josep Pintat. / ANA

Andorra la VellaEn política no sempre dos i dos són quatre. Sobretot si qui fa les sumes és el líder de terceravia, Josep Pintat. El que per a molts seria un pacte lògic entre Demòcrates (11 consellers) i terceravia (4) es complica quan, pel mig, hi ha aquest home fred, calculador, hàbil i pacient. És un gran negociador en els negocis i en la política, virtut heredada del seu pare, excap de Govern del 1984 al 1990.

Per això, el candidat de Demòcrates, Xavier Espot, sap que el preu a pagar pot ser molt alt. També ho sap l'aliança de socialdemòcrates i liberals. Especialment aquests últims que van ser companys de partit i d'escó abans de l'escissió que va desembocar en Liberals d'Andorra i en Unió Laurediana-Independents de la Massana primer i terceravia després.

Diumenge, durant el seguiment del recompte des de la seu de terceravia, els col·laboradors més pròxims de Pintat es fregaven les mans mentre es dibuixava l'opció que Demòcrates perdés en parròquies clau i que el partit arribés als quatre consellers. "Serem la força frontissa, serem decisius", deien.

Però ells proposen i el cap de llista disposa. I s'ho agafa amb tranquil·litat. Aquest dilluns toca descans, conscient que la pilota és del costat de Demòcrates i de l'aliança liberal i socialdemòcrata. "Són ells, els més votats, els qui ens han de contactar", diu aquest dilluns en plena ressaca electoral, per destacar, seguidament, que "l'objectiu és fer gran aquesta plataforma". Pintat espera que algú el tregui a ballar perquè ara mateix té la paella pel manec per només dotze vots, els que van donar la victòria a d'Acord (Liberals+PS) a Andorra la Vella. De no haver estat així, l'objecte de desig per a pactar hagués estat Ciutadans Compromesos (CC) amb els seus dos consellers.

En política les matemàtiques fallen però Carles Naudi i els seus companys de la Massana havien previst el resultat quasi a la perfecció. Si no fos perquè Demòcrates s'ha quedat en onze i no tretze i ara els dos consellers de CC poden tenir menys valor que un bitllet de Monopoly perquè 13+2 són 15 i 11+2 ni donen la majoria absoluta, fixada en quinze, ni asseguren la governabilitat. Tot, quan Carles Naudi ja es preparava per a ser cap del grup parlamentari de CC gràcies a un conseller cedit per Demòcrates i un dels seus companys ensumava ja un ministeri.

Ara, amb aquest escenari i amb Pintat de director d'orquestra pot passar de tot. Fins i tot que terceravia i CC s'uneixen en el mateix grup parlamentari. No és una hipotèsi gens eixalabrada si és té en compte que el número dos de terceravia és el massanenc Joan Carles Camp i que Josep Pintat, Josep Majoral i Carine Montaner van ser companys de grup de Carles Naudi.

Per altra banda, és cert que durant la campanya electoral, els atacs de Pintat a Demòcrates no han estat tan virulents com els del PS i de Liberals. Encara que també és cert que Pintat és dels que no oblida i que té present el suport de Demòcrates a Laurèdia en Comú que va fer perdre a Unió Laurediana el comú de Sant Julià de Lòria en les eleccions del 2015.

S'obre un escenari apassionant però sense presses perquè al líder de terceravia no li agrada córrer. De moment, al contrari de l'executiva del PS que es reuneix aquest dimarts, terceravia potser ni es trobarà aquesta setmana. No almenys de manera oficial. Però no es pot descartar res quan Josep Pintat Forné és en escena. Perquè aquest home no té només una clau; té una navalla suïssa.

stats