Política 19/09/2019

Pisco fa una crida als residents portuguesos per assolir una "màxima participació" a les eleccions parlamentàries

El pròxim 6 d'octubre, Portugal escollirà els 230 diputats de l'Assemblea de la República

M. P.
2 min
Paulo Pisco i Pere López durant la roda de premsa celebrada aquest dijous. / M. P.

Andorra la VellaLes eleccions parlamentàries de Portugal se celebraran el pròxim 6 d'octubre amb l'objectiu d'escollir els 230 diputats de l'Assemblea de la República. Per aquest motiu, l'actual diputat i candidat a les eleccions del PS, Paulo Pisco, ha comparegut aquest dijous a Andorra, acompanyat pel president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, per fer una crida als residents portuguesos per demanar una màxima participació en aquests comicis, ja que dels 7.000 electors que resideixen al Principat, tan sols 1.000 van introduir la seva papereta a l'urna en les darreres eleccions. López, donant tot el seu suport a Pisco, ha posat en relleu que "la coalició d'esquerres que ha governat a Portugal ha demostrat que les veritables polítiques d'esquerres són un encert" i, a més, "produeixen un creixement econòmic" alhora que contribueixen en la reducció de les desigualtats.

Pel que fa a Andorra, el mandatari socialdemòcrata ha destacat la seva importància perquè també esdevé "un acte de cooperació entre dos països amb un lligam ben fort", i la història "demostra que quan el PS ha governat a Portugal, les relacions entre aquest país i Andorra s'han reforçat" gràcies a la introducció d'avenços significatius "que han millorat la qualitat de vida dels portuguesos que resideixen al nostre país". També han anat en la mateixa línia les paraules de Pisco, que ha indicat que "els nostres serveis consulars haurien de ser més dignes i estar a l'altura de la presència portuguesa a Andorra", així com "reforçar els llaços amb les nostres comunitats a l'estranger". Segons els mandataris, els anys en què ha governat el PS a Portugal s'han aconseguit avenços en l'educació, com és el cas del conveni signat l'any 2000 per establir mesures per l'ensenyament del portuguès en els centres educatius andorrans; l'acord de lliure circulació de treballadors i estudiants assolit el 2007, o la negociació del conveni per evitar la doble imposició signat el 2018.

Per contra, els anys en què el lideratge ha anat de la mà dels partits de centredreta, "sempre han passat coses dolentes", ha sentenciat Pisco, que també ha assenyalat que en el seu programa electoral s'inclou "el reforç de les relacions –amb altres països– i l'expansió dels nostres serveis consulars". Un dels desavantatges que també ha posat en relleu per demostrar l'actuació de les formacions de centredreta, ha estat el tancament de l'ambaixada portuguesa i, posteriorment, l'oficina consular. En aquest sentit, Pisco ha declarat que actualment està centrat a millorar la situació del seu país i no ha fet esment a una possible reobertura del consolat.

Programa de retorn dels estrangers

Tot i que Pisco ha manifestat no tenir dades concretes sobre Andorra, ha encoratjat el programa engegat per Portugal per fer tornar al país els residents en altres estats. "El programa porta dos mesos, encara és aviat", ha dit, tot i que ha informat que ja han preguntat sobre el seu funcionament al voltant de 2.000 persones i que, a més, unes 100 ja s'hi han adherit. D'altra banda, ha recordat que aquest programa conté una ajuda monetària pel que fa al viatge de retorn i la instal·lació de les persones en terra portuguesa però "el millor són els beneficis fiscals", ja que durant cinc anys aquestes persones "pagaran la meitat de la seva renda".

stats