Política 05/11/2019

Pocs efectius per a la feina a Exteriors

Ubach destaca que es negocien convenis per evitar la doble imposició amb Bèlgica i els Països Baixos

M. F.
3 min
La ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, durant la compareixença davant la comissió legislativa de Política Exterior. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaActualment el ministeri d’Afers Exteriors està conformat per 73 persones, incloent ambaixadors, funcionaris, treballadors públics de caràcter indefinit, interins, personal de relació especial i treballadors en règim de contractació local. Es tracta d’uns recursos humans que la titular de la cartera, Maria Ubach, considera “molt ajustats” i més tenint en compte la feina que tenen encomanada. A aquest personal se li afegirà aquest 2019 quatre tècnics diplomàtics fruit d’una convocatòria oberta fins a finals d’aquesta setmana i un jurista que s’incorporarà arran d’un concurs que encara s’ha de publicar. Ubach ha destacat que aquestes incorporacions són “un element positiu” per a una plantilla que treballa amb una “dedicació molt forta”.

Ubach ha fet aquestes manifestacions en el marc de la compareixença davant la comissió legislativa de Política Exterior per presentar el primer informe anual d’acció exterior, una obligació que es deriva de la Llei del servei d’acció exterior. Ubach ha detallat que Andorra té ara com ara relacions diplomàtiques amb 137 països i ha repassat les diferents accions que es van dur a terme al llarg de l’any passat tant pel que fa a les relacions bilaterals com multilaterals i la participació en els diferents organismes dels quals Andorra forma part. Tota aquesta feina, ha detallat, es duu a terme amb un equip molt ajustat i més a les ambaixades, que comptem com a màxim amb quatre persones i que han de fer front no només a les relacions bilaterals, sinó a la cooperació bilateral, al seguiment dels organismes internacionals i a certes negociacions, com és el cas de l’ambaixada de Brussel·les amb l’acord d’associació. “La xifra [total de personal] sembla molt elevada però no són suficients en relació a la feina que se’ns encomana”, ha manifestat Ubach a preguntes de la presidenta suplent del grup parlamentari demòcrata, Mònica Bonell, sobre si la plantilla és suficient. Posteriorment, a preguntes dels periodistes ha manifestat que hi ha dos projectes que el ministeri lidera i que suposaran una gran disponibilitat de recursos com són la Cimera Iberoamericana i la implementació de l’agenda 2030.

A més, el ministeri és el que compta amb un pressupost més reduït dins l'administració, uns 7,7 milions, ha recordat Ubach, afegint que es ve d’una davallada constant. De cara al pressupost del 2020 espera que hi hagi una estabilitat pressupostària.

Altra qüestió que ha tractat la ministra i que ha estat objecte de preguntes per parts dels consellers és la negociació de convenis per evitar la doble imposició. Actualment hi ha vuit en vigor i ara es negocia amb Bèlgica i els Països Baixos amb qui s’espera poder tancar aviat un acord. També s’han iniciat els contactes amb Àustria, amb qui ja s’ha fet una reunió entre els tècnics dels ministeris de Finances “per preparar el terreny”. A més, es vol també negociar un conveni amb Alemanya i també començaran en breu les negociacions amb Mònaco i San Marino. Ubach ha manifestat que s’estan prioritzant els països de la Unió Europea i també Mònaco i San Marino, ja que són els socis d’Andorra en la negociació de l’acord d’associació i amb ells es té “una col·laboració molt estreta”. El president de la comissió i del grup parlamentari socialdemòcrata Pere López s’ha mostrat preocupat pel ritme de la negociació d'aquests convenis i Ubach li ha manifestat que els equips amb els quals es negocia també són molt petits. “El treball es va fent però és lent i requereix molts esforços”, ha dit Ubach.

Refugiats

La titular de la cartera d’Afers Exteriors també s’ha referit a l’acollida de refugiats sirians. A preguntes de la consellera del PS Judith Salazar ha manifestat que no hi ha prevista una llei específica d’asil, no està “dins la llista de textos prioritaris”, ha afirmat, afegint que es treballa perquè en els pròxims mesos puguin arribar noves persones en el marc del protocol signat amb la comunitat de Sant Egidi. Ha recordat que l’acollida ha estat una cosa nova per al país i que es vol fer de manera progressiva. Ara que es té una mica més d’experiència es podrà anar més ràpid, ha manifestat, tot recordant que s’havia parlat d’un màxim de 20 persones.

stats