Política 24/07/2019

Preocupació del PS pel “retard dels medicaments per al càncer"

L'oposició busca "la millora" del procés per evitar neguits als pacients

C. Alonso
2 min
Preocupació del PS perquè “els medicaments per tractar el càncer no arriben”

Andorra la VellaEl grup parlamentari socialdemòcrata, de la mà de la seva consellera general Rosa Gili, ha deixat ben clar aquest dimecres la seva preocupació a l'assabentar-se que “hi ha un endarreriment en la recepció dels medicaments per part dels usuaris malalts de càncer”. Aquest fet ha provocat que aquest dimarts presentés una bateria de preguntes a Sindicatura amb l’objectiu de saber els canals, la metodologia i la gestió per part de Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) sobre aquest afer. “És una situació que provoca una angoixa innecessària als afectats per aquest malaltia i el que volem des del PS és buscar una solució el més aviat possible”, indica Gili.

El càncer continua essent una de les xacres mundials i Andorra no se salva. Amb un total de 100 pacients tractats en el Principat, la malaltia preocupa molt a la població.

Per altra banda, la consellera també s’ha referit a les declaracions del ministre de Salut Joan Martínez Benazet referent a la unitat de radioteràpia en què questionava que “les instal·lacions podrien quedar obsoletes en dos anys, a causa de la rapidesa de la investigació en el camp de l'oncologia i, d'aquesta manera, fer un tractament que no fos l'adequat”. També questionava la manera de fer: “Van tenir molta pressa per fer el projecte de la construcció del nou edifici, però nosaltres no ho veiem clar, tot i que sempre hem estat molt prudents amb el tema”. Gili ha afegit que “hem consultat amb experts en la matèria i es dubta que s’hagi portat a terme un estudi previ per si era convenient o no fer la instal·lació”.

Cal recordar que DA tenia en el seu programa electoral la construcció d’aquesta unitat de radioteràpia, indica Gili, que li sobten les declaracions fetes pel ministre.

En el dinar d’Aina, el cap de Govern Xavier Espot va haver de sortir a aclarir que s'estan buscant alternatives sense descartar la unitat de radioteràpia.

Resposta del Govern

El ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, ha declarat aquest dimecres, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, que "personalment no en tinc constància". Tot i això, ha declarat que "el ministeri de Salut i el SAAS estan investigant si existeix aquest endarreriment i, si existeix, quines són les causes". A més, s'ha mostrat convençut que es posarà una solució a aquest assumpte "el més ràpid i àgil possible perquè el sistema sanitari andorrà continuï sent el que és, un sistema de primer nivell que dona una molt bona assistència sanitària als seus ciutadans".

stats