Política 22/09/2017

El president de Panamà demana a Martí un acord per recuperar diners judicialitzats a Andorra

Des del Govern asseguren que no hi ha cap negociació en marxa

ARA Andorra
2 min
El cap de Govern, Toni Martí, amb el president del Panamà, Juan Carlos Varela. / @JC_Varela

Andorra la VellaEl cap de Govern, Toni Martí, i el president de la República de Panamà, Juan Carlos Varela, han mantingut una reunió diplomàtica aquest dijous a Nova York, en el marc de la 72a Assemblea General de les Nacions Unides. Durant aquesta trobada i, segons ha informat el mateix Varela a través de les xarxes socials, s’ha tractat un possible acord que faciliti “la recuperació patrimonial”. En d’altres paraules, que el Principat pugui retornar els diners de procedència panamenya confiscats a Andorra pel cas Odebrecht, una presumpta trama de suborns que aquesta constructora hauria dut a terme per aconseguir licitacions públiques a l'Amèrica llatina.

Tot i això, fonts del Govern andorrà han indicat que l'objectiu principal de la trobada amb el president panameny va ser informar-lo sobre la candidatura d'Andorra per acollir la Cimera Iberoamericana del 2020 i que Martí es va limitar a escoltar les altres qüestions que Varela va exposar. En tot cas, des del Govern asseguren que no s'ha iniciat cap negociació al respecte i que no hi ha hagut cap compromís per part d'Andorra en aquest sentit.

“Estem fent esforços per recuperar centenars de milions de dòlars desviats, que pertanyen al poble, per invertir-los en la gent”, ha manifestat Varela al mitjà panameny La Estrella, en acabar la reunió amb Martí. S'han trobat sumes milionàries a d'altres països, a part d'Andorra.

En el cas d’Andorra, s'haurien confiscat per part per part del ministeri públic panameny al voltant dels 12,8 milions de dòlars, tal com va informar el mes de maig passat la procuradora de la Nación de Panamà, Kenia Porcell.

També en aquest context, al juliol el fiscal general d’Andorra, Alfons Alberca, juntament amb la batlle Canòlic Mingorance, van desplaçar-se fins a Panamà per trobar-se amb els fiscals superiors d’aquest país i tractar en primera persona el cas Odebrecht.

Per aquest cas, la batlle Mingorance va encausar tretze empleats de l'antiga Banca Privada d'Andorra (BPA) per un presumpte delicte de blanqueig de diners.

stats