El síndic es reuneix amb els presidents del Congrés i del Senat espanyols

Durant la seva estada a Madrid, Mateu pronunciarà dues conferències

El síndic general, Vicenç Mateu, ha estat rebut aquest dilluns al matí pel president del Senat espanyol, Pío García-Escudero, i la presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor, amb qui ha mantingut sengles reunions per parlar de la cooperació entre els dos parlaments i, en especial, de l'establiment d'una relació permanent amb la Comissió Mixta Congrés-Senat per la Unió Europea, en el context de les negociacions d'Andorra per un acord d'associació amb la Unió Europea i l'eventual necessitat de transposar la normativa que conforma el cabal comunitari a la legislació andorrana.

Tant el president del Senat com la presidenta del Congrés s'han ofert, a més, per col·laborar amb el Consell General en el marc de la Cimera Iberoamericana 2020, especialment en el cas que se celebri el Fòrum Parlamentari Iberoamericà. D'altra banda, han remarcat la coincidència del 25è aniversari de la Constitució andorrana amb el 40è aniversari de la Constitució espanyola i s'ha apuntat la possibilitat de visitar Andorra aprofitant les commemoracions respectives.

El síndic general es reunirà aquest dimarts amb la Comissió Mixta Congrés-Senat per la Unió Europea. El conjunt de reunions s'emmarquen en les normals relacions a nivell parlamentari que, en el context actual de negociació per un acord d'associació amb la Unió Europea, adquireixen especial rellevància. En la mateixa línia, el síndic general es va reunir la legislatura passada amb els presidents de l'Assemblea Nacional i el Senat francès.

Aprofitant la seva estada a Madrid, el síndic general ha pronunciat una conferència al Reial Institut Elcano, sobre les relacions bilaterals amb Espanya i la negociació amb la Unió Europea, i aquest dimarts pronunciarà una altra conferència a la Casa Amèrica sobre els vint-i-cinc anys de Constitució i de relacions diplomàtiques amb Espanya, convidat per Tribuna EFE.

Des que es van iniciar les relacions diplomàtiques entre els dos països, fa vint-i-cinc anys arran de l'aprovació de la Constitució, el Principat d'Andorra i el Regne d'Espanya han subscrit una trentena llarga d'acords, entre els quals el Tractat de bon veïnatge, amistat i cooperació, compartit també amb la República francesa, que establia les bases per a futurs convenis bilaterals i trilaterals. Els acords vigents abasten matèries tan diverses com la lliure circulació i l'establiment de persones, l'educació, la fiscalitat o la gestió mediambiental.