ANÀLISI
Política 06/12/2019

El Prat Gran, un futur telecabina i Saetde, protagonistes dels programes electorals encampadans

Els quatre partits que es disputen la parròquia aspiren governar amb transparència de cara a la ciutadania

T. Navarro
3 min
Els programes electorals de les quatre candidatures que es presenten a Encamp. / ANA

Andorra la VellaSi algun tema ha polaritzat en els darrers mesos la ciutadania de la vila d'Encamp, aquest ha estat l'esdevenir del Prat Gran, la zona verda més àmplia del poble. És per això que ara, durant la campanya electoral per escollir al futur equip de govern del comú, els quatre partits que s'hi presenten han volgut deixar clara la seva postura. És el primer punt del programa de PS+Independents, on aposten per crear-ne un de nou "als terrenys de cessió que pertanyen al comú al costat de l'actual", un espai de lleure accessible. Agrupament Encampadà també obre el programa volent adequar els 5.000 m2 de cessió obligatòria i traslladar l'aparcament actual als terrenys de Cal Joan Antoni en règim de lloguer, on també instal·laran una zona esportiva. En Comú per Encamp parla de construir "un nou parc multifuncional que encabeixi aparcament i serveis", mentre que Terceravia+Independents prefereix sotmetre la decisió a consulta popular "amb total transparència".

Una altra de les grans infraestructures que protagonitza les promeses dels partits polítics és el telecabina que unirà el centre d'Encamp amb Engolaters. Terceravia+I opten per fer un estudi d'impacte, de la mateixa manera que PS+I vol promoure un concurs públic per a la seva construcció i explotació. Al seu torn, En Comú per Encamp n'estudiarà la viabilitat, mentre que Agrupament Encampadà és l'únic que no fa menció a la construcció del giny.

Totes quatre també parlen de la relació que el futur comú hauria de tenir amb Saetde. Agrupament Encampadà i els socialdemòcrates creuen que la millor solució per al conflicte actual és la convocatòria d'un concurs públic internacional. En Comú per Encamp no en parla i Terceravia+I es decanten per la negociació de temes específics, com l'organització de competicions oficials d'esport adaptat o la cessió d'espais a la base de les pistes del Pas de la Casa per destinar-ho a zones infantils d'esbarjo.

Gestió comunal

Els quatre partits polítics que volen treballar els pròxims quatre anys per a la parròquia d'Encamp tenen clar que la dita gestió serà a través de la transparència, paraula que es repeteix als quatre programes electorals. Entre les iniciatives, l'impuls per a l'administració electrònica, la simplificació dels tràmits o la implementació de mecanismes per informar els usuaris del cost dels serveis oferts, aquesta última de la mà d'Agrupament Encampadà. Tots ells també aposten per formar al personal del comú, ja sigui en àmbits relacionats amb el lloc que ocupa o, com Terceravia+I, en altres àmbits del seu interès.

PS+I, encapçalada per David Rios, aposta per no apujar els preus dels serveis públics, més enllà de l'actualització de l'IPC, o rebaixar-ne algun. Així mateix, Agrupament Encampadà és contundent a l'hora d'afirmar que "deixarem sense efecte l'ordinació que regula la contribució especial de l'obra de remodelació de les avingudes de Joan Martí i François Mitterrand", amb la voluntat de no crear un "greuge comparatiu" entre comerciants.

Turisme

La candidatura encapçalada per Laura Mas, En Comú per Encamp, vol més hotels a la parròquia, i per això atraurà nous establiments i donarà suport als ja existents. Tant Terceravia+I, amb Santiago Gonzalez al capdavant, com PS+I estan enfocats en desestacionalitzar el turisme, i per això potenciaran els esdeveniments ja consolidats i crearan d'altres, com jornades de compres. Per potenciar el turisme esportiu, Agrupament Encampadà proposa adequar el camí del GR11.

En l’àmbit de l’esport, PS+I volen convertir Encamp en la parròquia de referència en els àmbits de l’escalada i l’skate, per això proposen un nou skate park i un mur d’escalada exterior. El mateix mur que proposa Agrupament Encampadà, a més d’una pista de petanca amb parets retràctils per al Pas de la Casa. En Comú per Encamp vol continuar amb els compromisos que van relacionats amb el reconeixement de la parròquia com a vila europea de l’esport, per exemple amb estades esportives d’elit o itineraris saludables i esportius. Terceravia+I incentivarà un circuit 'cross fit' a les Pardines, junt amb una part de la muntanya habilitada per fer escalada. En Comú per Encamp i PS+I reivindiquen la seva voluntat de mantenir l'FC Andorra a la parròquia.

Mobilitat

Les quatre fotografies d'aparcaments que il·lustren el llibret d'En Comú per Encamp deixen clar que és un dels punts on hi volen fer èmfasi. A més de destacar les 262 noves places creades en els darrers quatre anys i els quatre futurs espais projectats, aposten per la construcció de dos aparcaments verticals, un als voltants del pipicansprova pilot

Pel que fa a les mesures de caràcter social, totes elles estan centralitzades en l'augment del parc d'habitatges de lloguer, facilitant que els propietaris amb un pis buit o a reformar tinguin incentius fiscals si l'entren al mercat. Referent a la gent gran, En Comú per Encamp i Casal del Poblegènere

I ja en l'àmbit cultural, Tfestesla Valireta

stats