ANÀLISI
Política 10/12/2019

La coalició massanenca fa bandera del continuisme renovat

Tot i que no tenen competència, la llista única de CC + DA + L'A elabora un programa electoral amb més de 60 pàgines

A. B.
5 min
L'encapçalament del programa electoral de la candidatura de Ciutadans Compromesos. / CC

Andorra la VellaEl programa electoral de la candidatura única de la Massana, integrada per Ciutadans Compromesos (CC), Demòcrates (DA) i Liberals d'Andorra (L'A), inclou més de 200 accions, algunes propostes continuistes i altres innovadores i renovades, precisament els dos conceptes dels quals fan bandera. Tot i no tenir competència, han elaborat un programa electoral amb més de 60 pàgines amb diversos apartats sectorials perfectament delimitats. Dediquen molt d'espai en posar en valor la feina feta pel comú actual i tot el redactat del programa traspua la continuitat d'aquest projecte, amb l'afegit de les propostes de futur. "Les línies de treball i els objectius continuen sent els mateixos, però renovem les propostes i compromisos", afirmen en la presentació.

Asseguren que han complert el 96% de l'anterior programa electoral i que, a més, han pogut tirar endavant accions no previstes gràcies a la col·laboració de diferents entitats i a l'excedent generat a tresoreria. De cara al futur, assumeixen fins a cinc compromisos: facilitar instruments de fiscalització de la gestió pública i eines de participació plena en els assumptes comunals, gestionar amb responsabilitat les arques comunals, ajudar les famílies i els col·lectius més necessitats, seguir innovant mitjançant l’ús de les prestacions de les noves tecnologies i la promoció de les energies verdes, i mantenir un contacte directe amb la ciutadania. En aquest sentit, destaquen que una de les eines per al futur de la parròquia durant els pròxims anys serà el Pla de desenvolupament econòmic i turístic de la Massana.

Per posar en pràctica tots aquests compromisos, el programa destaca la capacitat de les dues caps de llista: Olga Molné –actual cònsol menor– i Eva Sansa, que representen la continuïtat de la proposta electoral combinada amb la renovació d’una llista que s’amplia amb la participació de fins a tres partits: CC, DA i L’A. Amb aquesta voluntat, el lema de la campanya és ‘Seguim endavant!’.

No augmentaran els impostos

En l’àmbit de les finances, la fórmula que tenen la intenció d’aplicar és la que ha permès, asseguren, reduir 21 milions de deute els darrers vuit anys. És a dir, la contenció de la despesa sumada a l’increment de la inversió i a la reducció progressiva del deute. Per això, recorden, els darrers vuit anys, el comú de la Massana no ha augmentat els impostos i ha mantingut exempcions per als joves i emprenedors amb la finalitat de reactivar l’economia, i les despeses de personal s’han mantingut estables i s’ha augmentat el capítol d’ingressos, gràcies al creixement econòmic i demogràfic. Així, asseguren que mantindran una estructura d’ingressos i despeses equilibrada, incentivaran polítiques d’estalvi i contenció de la despesa i que no augmentaran els impostos. També es comprometen a mantenir la fórmula d’incorporar privats al consell d’administració d’EMAP.

En l’apartat social, es comprometen a proporcionar ajudes socials a les famílies necessitades, treballant per detectar casos de persones que es troben en situació de pobresa i afavoriran l’atenció a les persones que viuen situacions de risc. També recolzaran les entitats socials sense ànim de lucre, l’associacionisme, asseguren que estaran al costat de les persones que busquen feina i garantiran la continuïtat dels serveis socials, així com l’aportació econòmica a l’escola bressol El petit príncep. La candidatura es compromet, a més, a continuar oferint el servei d’atenció ciutadana les 24 hores per aquelles persones que no es puguin desplaçar a buscar medicaments, i també a seguir subvencionant l’associació de la gent gran i mantenir el servei de menjador per als padrins. A més, fomentaran activitats intergeneracionals, ampliaran el projecte dels horts socials i estudiaran una possible renovació de la Casa Pairal.

El comerç és també un punt significatiu del programa electoral de la coalició única massanenca. En aquest àmbit es comprometen a congelar de nou els impostos i aplicar la bonificació del 50% per a les noves activitats comercials, així com mantenir la primera hora gratuïta als aparcaments de les Fontetes i la Closeta. També impulsar l’activitat de les empreses elaboradores de productes artesans i promoure tallers de formació ocupacional i tècnica.

Un nou atractiu turístic "únic"

Si es fa un cop d’ull en l’apartat del turisme, continuaran impulsant les estacions de Pal i Arinsal com a motors de la parròquia. En aquest sentit, mantindran el concepte d’estació oberta deu mesos l’any, i fomentaran les activitats i esdeveniments que ampliïn l’oferta de lleure després de l’esquí i del Bike Park. Es marquen com a objectius l’enllaç esquiable entre Arinsal i Pal, l’obertura d’activitat d’estiu al sector Arinsal i treballar en la recerca, estudi de viabilitat i creació d’un nou atractiu turístic "únic" al país per augmentar l’afluència de visitants hivern i estiu. Pel que fa a l’entrada de capital privat, només es farà mitjançant una consulta popular i seguida d’un concurs públic.

En l’àmbit de l’urbanisme, la coalició de CC + DA + L’A es compromet a convertir els principals nuclis de la Massana en espais atractius i amables per al vianant que convidin al passeig, renovar la xarxa d’aigües, continuar desenvolupant el pla especial del poble de Pal, revisar les obres aturades i/o inacabades que poden comportar un perill i instaran la finalització o l’assegurament per evitar situacions de risc i possibles danys. A més, seguiran eliminant els punts negres de les carreteres secundàries.

Àrea exclusiva per als adolescents

Dins de l’àmbit de l’urbanisme també hi ha el de la via pública. En aquest sentit, el programa de la candidatura aposta per mantenir i renovar els parcs infantils i crear-ne de nous. A més, crearan una àrea exclusiva per als adolescents a la zona de Santa Caterina, amb l’objectiu de poder diferenciar el parc del Prat Gran com a zona per a nens de 3 a 10 anys i Santa Caterina per als més grans. També cal destacar la intenció de la llista de crear nous espais per als animals domèstics, així com la instal·lació de nous dispensadors amb bosses biodegradables per donar facilitats als propietaris dels animals.

Continuant amb la via pública, el programa electoral de Ciutadans Compromesos assegura que encetaran una nova fase del pla de millora i manteniment de les voravies i baranes de la parròquia que inclou la connexió entre diversos pobles. Així mateix, vetllaran per la seguretat dels vianants millorant i ampliant les voravies, instal·lant passos de vianants il·luminats i sistemes de seguretat.

Pel que fa a la cultura, la candidatura explica que la seva obligació és augmentar l’agenda cultural amb noves propostes per a tot el públic i tot l’any. Per això es comprometen a millorar les instal·lacions de les Fontetes i dotaran el teatre d’un sistema informàtic que permetrà la venda d’entrades per Internet i proposaran curtmetratges a la tardor per potenciar el món del cinema. El programa electoral acaba amb el full en blanc, l’espai on la candidatura pretén que els ciutadans afegeixin aquell aspecte o neguit que ells s’han deixat.

stats