Política 17/03/2019

Progressistes-SDP denuncia que el Govern se sotmet a Espanya i menysté la Constitució

El partit defensa que la petició de suport en l'àmbit de seguretat per la Cimera Iberoamericana del 2020 "no ha estat compartida, ni tan sols comentada, amb els coprínceps"

Ara Andorra
2 min
El candidat i el president de Progressistes-SDP, Josep Roig i Jaume Bartumeu, durant una roda de premsa. / M. M.

Andorra la VellaProgressistes-SDP ha denunciat aquest diumenge, mitjançant un comunicat, que el Govern en funcions s'està sotmetent a Espanya i està menystenint la Constitució en relació a la col·laboració dels dos països en l'organització de la Cimera Iberoamericana del 2020, tal com va transmetre el Govern el passat dilluns en un comunicat oficial de premsa. En l'escrit es posava de manifest que el cap de Govern en funcions, Toni Martí, havia rebut el secretari d'Estat espanyol de cooperació internacional i per Iberoamèrica i el Carib, i es deia que durant la trobada "s'ha acordat la col·laboració en diferents àmbits de l'organització de la Cimera de caps d'Estat i de Govern que acollirà Andorra el 2020".

Per a Progressistes-SDP, un dels àmbits cabdals de l'organització de la Cimera és el de la seguretat i "és sabut", segons el partit, "que el cap de Govern en funcions i la ministra d'Exteriors en funcions han demanat a Espanya una estreta col·laboració i suport en l'àmbit de la seguretat", la qual cosa comportaria un desplegament dins d'Andorra de les forces i cossos de seguretat d'Espanya. Tanmateix, els progressistes han confirmat que "aquesta petició no ha estat compartida, ni tan sols comentada, amb els coprínceps".

És per aquest motiu que assenyalen que Martí menysté l'esperit i la lletra de la Constitució que estableix clarament en l'article 65 que "per als interessos del poble andorrà [...] i la pau internacionals [...] es podran cedir competències [...] executives [...] sempre que sigui a organitzacions internacionals i per mitjà d'un tractat que ha de ser aprovat per una majoria de dues terceres parts dels membres del Consell General".

Els progressistes defensen que "el Govern no pot cedir competències executives, de seguretat interior, a Espanya". D'altra banda, la Constitució també estableix que els coprínceps han de participar en la negociació dels tractats que afectin les relacions amb els Estats veïns quan versin sobre la seguretat interior i la defensa. "Si el Govern en funcions pretén dir que no s'ha fet cap tractat amb Espanya sinó només un acord, doncs també ha trepitjat l'article 67" que estableix que els coprínceps han de ser informats dels projectes d'acords internacionals i "no s'ha fet".

Per finalitzar, des de Progressistes-SDP s'assegura que "Martí acaba doncs els seus vuit anys al capdavant de l'executiu amb un altre cop baix a les institucions, confirmant així la seva actitud reiterada de menysteniment de la Constitució".

stats