Política 08/10/2019

Progressistes-SDP no descarta un acord amb Unió Laurediana

La formació ha iniciat contactes amb tots els partits tot i que de moment no han parlat amb Josep Miquel Vila

M. F.
3 min
El president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, amb el conseller lauredià, Josep Lluís Donsión, durant la roda de premsa de la formació d'aquest dimarts. / M. P.

Andorra la VellaProgressistes-SDP negocia a Sant Julià de Lòria amb totes les forces polítiques. I aquest “totes” inclou també Unió Laurediana, tal com han explicat aquest mateix dimarts el president de la formació, Jaume Bartumeu, i el conseller comunal a la parròquia Josep Lluís Donsión, que han afegit que de moment no hi ha res de tancat. Un cop s’hagi parlat amb “tothom” si el “programa s’adequa” al que defensa SDP i si s'accepta que en formin part, Progressistes pactarà amb aquesta formació.

D’aquesta manera, des de Progressistes s’entén que ja “no estan sotmesos a la disciplina de Laurèdia en Comú”, un cop s’hagi decidit donar per tancada la plataforma. Des de Progressistes havien defensat, un cop es va rebre el mandat de l’assemblea del partit de buscar aliances per crear “plataformes d’interès comunal”, la reedició de Laurèdia en Comú, a la qual hi eren presents des de l’inici. Així, han explicat que un cop es va decidir, tant per part del cònsol major, Josep Miquel Vila, com d’altres assistents a la reunió de l’1 d’octubre donar per liquidada la plataforma, consideren que ara poden negociar amb qualsevol altra formació. D’aquesta manera, han volgut remarcar que les informacions que deien que donaven suport a Josep Miquel Vila no són certes i, de fet, és precisament amb l’actual cònsol major amb qui, manifesten, encara no han mantingut cap contacte.

Bartumeu ha destacat que l’esperit de Laurèdia en Comú, una plataforma que aplegava des d’afiliats a DA com SDP i també independents, és “una visió de la política comunal que vèiem bé i la continuem veient bé”. Pel que fa a quin programa haurien de tenir en comú amb altres forces per al pacte lauredià, Donsión ha manifestat que el que inclogui una remodelació del centre del poble, dotar de més recursos el comú i incrementar el personal comunal, ja que després d’uns anys en què l’objectiu ha estat reduir el deute, s’ha evidenciat que hi ha certes mancances. En aquest mateix sentit, Donsión ha insistit en què el primer que es farà serà concretar un projecte en comú i, per tant, el que es prioritza en aquestes converses és mirar quin és el que més s’aproxima al que defensa Progressistes. Sembla, tal com ha manifestat, que totes les formacions coincideixen en la visió d’SDP excepte la que encapçalaria Vila.

Altra parròquia on encara està tot obert és Encamp. Bartumeu ha explicat que el comitè parroquial ha rebut una proposta de David Rios, que encapçalarà la llista del PS i que, en canvi, “ningú” d’UP+DA els ha contactat. Pel que fa al contacte del cap de llista ha incidit que els ha “telefonat Rios” però que no té “constància” que els hagi “contactat el PS”. En aquest sentit, ha manifestat que “si una força política vol fer desaparèixer SDP no té cap voluntat de telefonar SDP”, referint-se al PS. Qüestionat sobre com encaixaria aquesta oferta de Rios, és a dir, si es tractaria d’una plataforma transversal Bartumeu ha ironitzat manifestant que entre “el quatre i el nou” (llocs a la llista) se’ls oferia “una placeta”, per tant, nega que es tracti d'una opció en forma de plataforma.

A Ordino, han afegit, les converses continuen a dues bandes, amb la candidatura que encapçalaria Enric Dolsa i la de l’actual cònsol major, Josep Àngel Mortés. Bartumeu ha emfasitzat que no s’està “jugant a dues bandes” sinó que ara el comitè parroquial examinarà la qüestió per acabar de definir els pactes.

A Escaldes-Engordany s’està en “stand-by” ja que, tal com ha explicat el president d’SDP, “sembla que hi ha una picabaralla entre Martí i Espot i, si això és cert”, caldrà esperar per veure si reben alguna proposta per part de Demòcrates, ha explicat Bartumeu.

A l’últim, ha confirmat que hi ha un acord tancat a Andorra la Vella i ha afegit que només faltarien algunes qüestions importants del programa per revisar. En aquest sentit, des d’SDP han mostrat els seus “dubtes” sobre el telefèric de Carroi que des de la majoria actual es defensa i, per tant, serà una de les qüestions sobre les quals hauran de negociar. Bartumeu ha insistit en què aquesta candidatura parroquial no serà “de DA” sinó "d’interès parroquial" en la qual estarà no només SDP sinó altres forces.

stats