Política 21/11/2019

Prop de mig milió d'euros per a les despeses a les generals

La formació que ha declarat una quantitat més elevada és Demòcrates

Agència Ana
2 min
El Tribunal de Comptes ha fet públic l'informe sobre les despeses electorals. / ARXIU ANA

Andorra la VellaEls partits polítics van tenir unes despeses de prop de mig milió d’euros en els passades eleccions generals, segons consta en l’informe del Tribunal de Comptes que ha estat publicat aquest dijous al Butlletí del Consell General. Concretament, el total de despeses electorals que les diferents formacions polítiques han declarat ascendeixen a 466.802 euros.

Segons consta en aquestes dades, la formació que ha declarat unes despeses més elevades, sumant les llistes nacionals i territorials, ha estat Demòcrates, amb 146.905 euros. En aquesta quantitat cal desglossar els 79.795 euros de la llista nacional i els 67.107 de les territorials. Segons consta en l’informe del Tribunal de Comptes, han estat justificades 146.625 euros i la subvenció prevista que ha de percebre la formació és de 62.545 euros. Es dona la circumstància que Demòcrates ha estat, a més, la llista que més despeses ha declarat a la circumscripció nacional.

El segon partit que té una despesa més elevada a la general és Liberals d’Andorra, sumant 75.738 euros. En aquest sentit, cal recordar que Liberals i el Partit Socialdemòcrata van concórrer als comicis de manera conjunta a les territorials, sota el paraigua de d’Acord, que va sumar unes despeses de 34.159 euros. La suma justificada per L’A, segons el Tribunal de Comptes, s’eleva a 75.501 euros i la subvenció que ha de percebre és d’11.395 euros.

El tercer lloc, si es tenen en compte les despeses a les llistes nacionals, és per a Terceravia+Unió Laurediana+Independents, que va gastar 49.068 euros. A aquesta quantitat cal afegir-hi els 51.653 que la formació va destinar a les llistes territorials. De l’import total de 100.721 euros, Terceravia n’ha justificat 98.058 i la subvenció que rebrà serà de 20.475 euros.

En quart lloc estarien els 30.826 euros que Progressistes-SDP va dedicar a la llista nacional, una quantitat que està justificada en la seva totalitat. A aquesta xifra cal sumar-hi els 16.563 euros que la formació va destinar a les llistes territorials, la qual cosa fa elevar les despeses declarades a 47.425 euros, una quantitat totalment justificada. La formació rebrà 11.620 euros de subvenció.

En cinquè lloc hi ha el Partit Socialdemòcrata, que va destinar a la llista nacional 26.611 euros, una xifra que el Tribunal de Comptes dona per justificada. En aquest cas, com en el de Liberals, cal recordar l’associació de les dues forces per concórrer a les territorials. La subvenció prevista en aquest cas és de 27.975 euros.

En aquests comptes també hi ha els 5.754 euros que ha declarat Units pel Progrés d’Andorra, la formació liderada per Alfons Clavera. Han estat justificats 5.590 euros i la subvenció prevista és de 745 euros.

En el llistat també consta Ciutadans Compromesos, que va gastar un total de 29.485 euros dels quals estan justificats 28.581. Rebran 5.980 euros en concepte de subvenció.

El Tribunal de Comptes constata que les candidatures d’Andorra Sobirana tant en circumscripció nacional com a la territorial de Canillo no van facilitar la comptabilitat detallada i documentada en el termini establert i ho van fer el 18 d’octubre, data posterior a l’emissió de l’informe preliminar del tribunal. Es determina, pel que fa a la resta, que totes les candidatures compleixen els principis de comptabilitat; que no s’ha detectat cap aportació que provingui d’ens públics o d’empreses vinculades al sector públic o que les aportacions de fons de particulars que figuren en els comptes electorals de les candidatures s’ajusten a la legalitat, en gairebé la seva totalitat.

stats