Política 26/03/2019

L'A proposa que els ciutadans opinin sobre diferents qüestions

Inclouen en el programa referèndums o consultes sobre l'avortament, la doble nacionalitat, els anys que calen per a l’accés a la nacionalitat o l’acord d’associació

M. F.
4 min
Ferran Costa, número dos de la llista nacional de Liberals, mostra els codis QR del programa. / M. F.

Andorra la VellaLiberals d’Andorra creu que “el ciutadà ha de poder decidir” sobre qüestions com l'avortament, la doble nacionalitat, els anys que calen per a l’accés a la nacionalitat o l’acord d’associació. Per aquest motiu, proposen que es puguin fer referèndums o consultes vinculants perquè puguin dir-hi la seva, essencialment, sobre aquestes qüestions. Aquest és un dels “deu compromisos” que encapçalen el programa electoral, que ha desgranat el número dos a la llista nacional, Ferran Costa.

Així, sota el paraigua de la proposta ‘Tu decideixes’ des de Liberals es destaca que fer consultes és una qüestió habitual en molts llocs del món i que a Andorra s’hauria d’optar per aquesta fórmula. En el cas de l’avortament, i en no ser possible fer un referèndum, el que creuen que es podria fer seria una consulta vinculant, la fórmula legal de la qual s’haurà d’analitzar. Els polítics, ha refermat Costa, “han de poder catalitzar la voluntat dels ciutadans” i, per tant, asseguren que s’han de poder fer aquestes consultes de manera freqüent.

Aquesta és, per tant, una de les propostes que fan al programa que han volgut estructurar d’una manera diferent, parlant també dels drets de l’entorn, ja que han recordat que és important que es tinguin en compte aspectes com el medi ambient, els recursos naturals, una llei per la prohibició dels plàstics d’un sol ús i fins i tot els drets dels animals de companyia. “És un abans i un després en la manera de fer política”, ha manifestat Costa, afegint que un cop dibuixades aquestes qüestions relacionades amb l’entorn es desenvolupen els drets de les persones. Tal com s’ha esmentat, els deu compromisos clau del programa són el seu “eix vertebrador”. Així, també hi ha la proposta perquè el país sigui reserva de la biosfera que ja s’ha explicat; un apartat sobre mobilitat sostenible i en el qual es proposa com a novetat un servei de transport per cable (telecabina) per descongestionar les carreteres. Costa ha detallat que aquest mitjà és una alternativa “sostenible, assumible i desplegable a mig termini”. D’aquesta manera, creu que en primer lloc caldria desplegar-lo a la vall del nord per evitar tot el col·lapse de trànsit que es produeix cada dia. A més a més, defensen que és econòmicament més assumible que no pas construir una carretera, amb la qual cosa es podria estudiar com a alternativa al vial de la Massana.

Altres eixos del programa són el turisme sostenible i, en aquest sentit, proposen una taxa turística d’un euro per pernoctació, una aportació que, segons Costa, no té “afany recaptatori” sinó que el que pretén és que pugui “revertir” en el país, és a dir, que aquests diners siguin positius per a Andorra. També proposen, a través d’un altre dels eixos, una llei de bon govern. La simplificació legislativa, és a dir, “desburocratitzar” l’administració, és una altra de les propostes que ha destacat Costa. Quant a l’habitatge i més enllà dels 400 euros per a l’emancipació dels joves (que han defensat dient que tenen estudis que avalen que és una proposta que es pot finançar perfectament, ja que tindria un impacte de 6 milions anuals) es proposen un seguit de qüestions com un cens d’habitatges buits; un registre de la propietat; revisar els criteris dels ajuts; promoure la construcció d’habitatges socials; habitatges de protecció oficial o bonificar als propietaris que acceptin inquilins amb animals de companyia. També es pretén crear l’institut andorrà del sòl per elaborar polítiques de l’habitatge. Altre dels eixos fa referència als autònoms als quals proposen donar suport per la rellevància que tenen en el teixit empresarial.

Pel que fa a les infraestructures, el número dos de la nacional ha destacat que no s’hi trobaran “projecte megalòmans” en el programa i que totes estan justificades en els diferents àmbits en les quals s’emmarquen, com per exemple en l’àmbit de l'educació fer una residència universitària.

El programa s’ha fet tant en format paper com en digital i s’han inclòs codis QR per poder-lo apropar també al llenguatge dels joves.

Més recursos per a la policia, un cos "marginat"

No ha estat l'únic acte d'L'A d'aquest dimarts. Al matí s'ha reunit amb agents de la policia en una trobada que ha servit per anunciar que si encapçalen el Govern dotaran el cos de més recursos humans i tècnics, ja que "la seguretat és un dels nostres actius irrenunciables i cal continuar-hi treballant", ha destacat Jordi Gallardo en acabar la trobada.

Els policies han exposat durant la reunió la seva preocupació per les mancances de personal i material que pateixen. En alguns casos, aquesta deixadesa ha portat els agents a fer servir els seus mòbils personals per tasques policials, segons han explicat alguns dels assistents. Gallardo ha lamentat "aquesta mancança absoluta perquè els agents puguin desenvolupar la seva feina" i ha afegit que treballarà "per recuperar la dignitat del treball de policia".

D'altra banda, i segons el candidat liberal, el Cos de Policia "no està pacificat sinó que està marginat al contrari del que s'explica", després de vuit anys en els quals, al seu parer, no s'han fet les coses bé.

Finalment, Gallardo també s'ha compromès "a fer una nova Llei de la Funció Pública que derogarà la que s'ha aprovat només amb els vots de DA". El nou text es consensuarà amb els agents implicats, ha afegit.

stats