Política 28/03/2019

L'A proposa impulsar una llei específica per als autònoms

Gallardo assenyala que el text legislatiu serviria per donar més cobertura en cas de baixa i impulsaria formació específica i gratuïta

M. M.
2 min
El número u i dos de la candidatura nacional, Jordi Gallardo i Ferran Cosa, repartint els díptics als padrins. / M. M.

Andorra la VellaEn els darrers vuit anys els autònoms han passat de representar un 5% de les persones actives a un 15%. És per això que Liberals d'Andorra (L'A) apunta la necessitat que el país es doti d'una llei específica per als autònoms. Així ho recull el programa electoral de la formació blava que aquest dijous a la tarda ha baixat al carrer, concretament a la plaça de la Rotonda, per repartir diversos díptics entre la ciutadania relacionats, a part de les propostes per als autònoms, també sobre la igualtat entre homes i dones i en relació a l'emancipació dels joves.

Quant al futur text legislatiu que doni cobertura als treballadors per compte propi, el candidat a cap de Govern d'L'A, Jordi Gallardo, ha assegurat que serviria per tenir més cobertura en cas de baixa per accident laboral o en cas que cessin de manera momentània la seva d'activitat.

Els liberals també proposen que la nova llei reculli possibles deduccions per contractar familiars, persones amb diversitat funcional o discapacitat i més cobertura durant les baixes per maternitat. A més, el nou text recolliria formació específica i gratuïta, sobretot en els moments inicial on l'autònom necessita més ajuda. “És un teixit que ha estat oblidat i pel nostre model econòmic aquesta figura és molt important”, ha assegurat Gallardo.

El líder liberal ha reconegut que la darrera modificació de la llei de la CASS “ajuda en certs aspectes” perquè permet al treballador per compte propi cotitzar en funció dels ingressos. Però al mateix temps ha recordat el càlcul de cotització a la seguretat social es fa en base al salari mitjà i “molts no hi arriben”. Per això ha advocat que cal “anar un pas més enllà”. Tot i això, Gallardo no s'ha atrevit a assegurar una rebaixa de les cotitzacions sinó ha intentar “explorar les possibilitats que ofereix el sistema”, malgrat reconèixer que “no és fàcil”.

Entre els diversos ciutadans que s'han aturat per conèixer les propostes liberals hi ha hagut dues cares conegudes, la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, i la consellera de Social i Participació Ciutadana, Ester Vilarrubla.

stats