Política 24/04/2019

La proposta del PS: la Sindicatura per a terceravia i legislatura més curta

López seria el cap de Govern amb un tripartit sumant els vots dels liberals i dels 'pintadistes', i pactant 10 punts en comú

Joan Ramon Baiges
2 min
La reunió entre Demòcrates i el PS. / DEMÒCRATES

Andorra la VellaLes cartes es van posant sobre la taula i els socialdemòcrates volen fer valer els resultats electorals del 7 d'abril per evitar que el demòcrata Xavier Espot sigui el cap de Govern. La jugada no és fàcil i tot passa per convèncer els representants de terceravia. PS i Liberals sumen 11 consellers i amb els quatre dels 'pintadistes' sumarien 15 vots per governar amb majoria absoluta.

L'acord, evidentment, no és a canvi de res. El PS sap que haurà de cedir molt, com ho van fer amb els liberals, però estan disposats a fer-ho fins i tot amb cessions importants, com que la legislatura sigui més curta i fer unes eleccions anticipades. Des de Liberals d'Andorra no han donat importància a la iniciativa del PS, que han titllat de "moviments exploratoris".

Un altre els punts que es posaran sobre la taula és deixar la Sindicatura en mans de tercervia i que López sigui el cap de Govern. En principi la negociació es basarà en aconseguir 10 punts claus que permetin la governabilitat com una negociació amb Europa "transparent", "no sacrificar el sector bancari" i fins i tot "pactar una legislatura més curta", han assegurat aquest dimecres fonts del PS, que consideren que López pot aconseguir els mateixos suports que Espot per ser investit cap de Govern, tot i que admeten que els programes són "distants".

La jugada és que si aquesta hipòtesi es fes realitat López aniriria d'aquí uns anys amb l'avantatge d'intentar una reelecció des del trampolí que suposa estar al capdavant del Govern. Altres fonts descarten que Josep Pintat entri en aquest joc, que busca només anar contra Espot. Seria el final polític del líder lauredià perquè les diferències ideològiques són enormes. Les mateixos fonts del PS opinen, en canvi, que les mateixes divergències que hi ha entre el PS i terceravia, hi són entre el PS i DA, i que per tant no és tant irreal aquest intent socialdemòcrata.

stats