Política 13/09/2019

Una proximitat que sedueix els ciutadans

La visita del copríncep francès ha deixat bones sensacions al poble andorrà tant pel discurs com per la connexió amb la gent

A. S.
3 min
Macron saludant als ciutadans que s'han acostat per veure'l. / T.N.

Andorra la VellaLa visita del copríncep francès, Emmanuel Macron, ha generat gran expectació al país, amb grans rebudes a les diferents parròquies al llarg del dia, i finalment, també a la plaça del Poble on ha fet un discurs dirigit a la gent.

Centenars de persones s’han aplegat al voltant del copríncep per sentir les seves paraules i és que per alguns andorrans com Joan Verdí, és gairebé una obligació assistir a l’acte. La major part de la gent ha valorat la visita del copríncep francès com un fet històric, ja que sol venir un cop cada quatre anys. “Ser d’Andorra ens ofereix oportunitats com aquesta de poder veure gent important d'aprop”, ha declarat Paula Sopena, una estudiant andorrana a França. A banda del fet històric, algunes persones consideren la visita com una tradició. Aquest és el cas de la Laura, que diu que no s’ha perdut mai cap visita dels coprínceps des de la de De Gaulle.

“Hauria de venir més sovint i hauria de desenvolupar aquest càrrec de manera més activa”. Això és el que pensa Oliver Vergés, un historiador, que li agradaria poder viure més sovint aquest moment i veure més implicat als coprínceps. La major part del poble andorrà però, considera que, com a mínim, és essencial una visita del copríncep francès a Andorra perquè es faci una idea del que és el país. Carles, un andorrà de 52 anys, ha explicat que “és molt diferent que li expliquin què és Andorra a veure-ho en primera persona”. En la mateixa línia, Josep Escaler creu que és molt important que “conegui la realitat andorrana”.

Entre els assistents a l’acte, hi havia l’exministre Gilbert Saboya, vivint-ho com un ciutadà més sense estar implicat amb poders públics. Saboya ha indicat que la seva relació amb les visites dels coprínceps venen gairebé d’ençà que va néixer. “Tinc una foto de quan tenia un any amb el meu avi a la plaça Rebés durant la visita del copríncep De Gaulle”. Comenta que li agradaria tenir una fotografia similar amb el seu fill i seguir estenent la tradició. Pel que fa al discurs que ha fet el copríncep, ha destacat les paraules que ha tingut a cada parròquia, mostrant connexió amb la gent i sabent anècdotes i trets de cada una.

Un dels altres aspectes que ha agradat molt a la ciutadania és la proximitat que ha mostrat. Destaquen el fet que s’hagi saltat el protocol i s’hagi mostrat proper. El president de l’associació d’algerians d’Andorra ha remarcat que aquest copríncep sí que ha fet honor al país. L’altre punt amb què Macron ha guanyat l’afecte dels andorrans ha estat amb els seus parlaments, sobretot amb dos temes que preocupen a la ciutadania com és l’accés per la carretera de França i l’acord d’associació amb la Unió Europea. Nuri, una andorrana de 31 anys, preocupada amb l’accés des de França, ha declarat que no és el mateix que li expliquin des de París els problemes que hi ha o com està la situació, a que vingui al país.

Finalment, la visita a les set parròquies i no tan sols a la capital, també ha estat molt ben valorada per la gent. “Podia haver anat a Andorra la Vella, fer el discurs i marxar, però no ha estat així. Ha mostrat un interès per la gent d’Andorra i les instituions”, conclou Josep Escaler.

stats