Política 15/09/2020

El PS alerta de la pèrdua de sobirania que suposa l'entrada a l'FMI

La formació presenta 22 esmenes al projecte de llei d'adhesió per garantir la seguretat jurídica d’Andorra

Ara Andorra
2 min
La roda de premsa d'aquest dimarts. / PS

Andorra la VellaGarantir la seguretat jurídica d'Andorra i evitar la pèrdua de sobirania són els dos eixos vertebradors de les 22 esmenes al projecte de llei d'adhesió al Fons Monetari Internacional (FMI) que ha presentat aquest dimarts el Partit Socialdemòcrata (PS), informa el partit en un comunicat. "Ens decep que una llei que afecta la nostra sobirania s'hagi entrat a tràmit parlamentari a finals de juliol i el Govern la vulgui tenir aprovada a principis de setembre", ha lamentat el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, que ha volgut posar en relleu la seva preocupació per la quantitat d'informació fiscal, pressupostària, financera que l'executiu ja ha compartit amb l'FMI, aclarint que una part havia estat sol·licitada prèviament i sense èxit pel grup parlamentari socialdemòcrata.

Segons ha exposat aquest matí el cap de l'oposició socialdemòcrata, "formar part del Fons Monetari Internacional comporta assumir una sèrie de riscos que s'han de compartir i valorar amb la ciutadania, ja que serà l'afectada, en última instància, del control extern de la política pressupostària, financera i fiscal d'Andorra. Una decisió que compromet el poble s'ha de consultar amb el poble. No podem permetre que el tripartit de dretes prengui una decisió que posa en risc la sobirania del nostre país de manera unilateral, sense debat i sense consultar el poble".

En aquest sentit, els socialdemòcrates han alertat dels riscos que pot comportar "que la dreta posi el país a les ordres de l'FMI", permetent que, en cas d'atorgar finançament, imposi reduccions als salaris públics, privatitzacions de companyies de serveis o rebaixes dels drets de jubilació. "S'ha d'explicar què hi guanya ciutadania. Portar el país a la fallida i a la intervenció de l'FMI: això és el què ens proposen?", ha reiterat López.

Per la seva banda, el conseller general Roger Padreny ha qüestionat l'elecció del ministeri de Finances com a organisme fiscal que establirà la comunicació amb el fons a la junta de governadors i ha proposat que l'Autoritat Financera Andorrana (AFA) sigui la representant d'Andorra a l'ens: "Dins la circumscripció prevista per Andorra (liderada per països com els Països Baixos i Bèlgica), la tendència dels estats membres és la d'establir com a càrrec de governador a la màxima representació del banc central o una autoritat homòloga del país membre (en el cas andorrà, a causa de la inexistència d'un banc central, l'AFA seria la institució tècnica adequada i pertinent per ocupar aquesta funció)".

stats