Política 05/04/2019

El PS denuncia atacs “malintencionats i covards” cap a candidats a les xarxes socials

Vela acusa Espot de fer una campanya bruta per “tergiversar missatges” i posar en boca socialdemòcrata coses que no s'han dit

Miquel Margalef
3 min
La número dos de la candidatura del PS, Susanna Vela, durant la compareixença davant dels mitjans. / M. M.

Andorra la VellaAmb to seriós i visiblement molest, la número dos de la candidatura nacional del PS, Susanna Vela, ha comparegut per última vegada en campanya electoral davant dels mitjans per denunciar “diversos atacs personals, malintencionats i covards cap als nostres militants i candidats de manera amagada rere l'anonimat de les xarxes socials”.

Vela ha assegurat “no tenir por” al mateix temps que ha reprovat els que “han ocupat el poder” de tenir por dels resultats de la democràcia i per això “l'han pervertida atacant a les persones i no a les idees”. Malgrat que la també primera secretària del partit no ha volgut dir públicament a quines piulades o posts es referia i assegurar que l'atac ha estat a més d'un candidat, a les xarxes socials els darrers dies han aparegut comentaris atacant el candidat número tretze de la formació, Rachid Cherkaoiu.

En els comentaris, de tall xenòfob i racista, es vincula de manera maliciosa una notícia del 2012 on l'ara candidat del PS demanava la construcció d'una mesquita al país, així com també presumptes falsificacions de titulacions acadèmiques. A la pregunta si els missatges denunciats se sospita que vinguessin teledirigits des de DA, Vela s'ha desmarcat per complert i ha apuntat que assenyalar els Demòcrates seria “faltar a la veritat”.

Posada sobre la taula aquesta denúncia, Vela ha avisat que un cop passades les eleccions no es quedaran de “braços creuats i prendrem decisions sobre aquests missatges injuriosos”, deixant entreveure possibles accions legals. Al mateix temps, ha encoratjat a totes les formacions a “lluitar contra la impunitat que dona l'anonimat de les xarxes socials”. Vela ha argumentat que la denúncia pública s'ha fet al final de la campanya perquè els atacs s'han rebut aquesta darrera setmana i s'han volgut esperar per mostrar el seu “enuig”.

La número dos sí que ha carregat contra DA, concretament contra Xavier Espot, per haver embrutat la campanya quan ha “tergiversar missatges i ens ha acusat de coses que no són certes”. “Una cosa és no compartir un programa i l'altra és posar en boca nostra coses que no s'han dit o malinterpretar propostes”, assenyalant de manera implícita a la lectura que ha fet el candidat demòcrata sobre la pujada de l'IRPF als que més cobren. Per altra banda, Vela també ha assenyalat que al llarg de la campanya han desaparegut programes electorals del PS de les bústies i s'han arrencat cartells electorals de la formació, quelcom que ha reconegut que acostuma a passar però que aquesta vegada ha estat “furibund”.

Contra tots aquests atacs, Vela ha volgut erigir el programa del PS i la campanya socialdemòcrata com la que sempre ha mirat en “positiu i que no ha buscat la confrontació”. Ha destacat que s'han gastat 26.500 euros per finançar la campanya, lluny “dels fastos” d’altres formacions i menys que en les darreres eleccions generals. Quan a les expectatives de cara a aquest diumenge, els socialdemòcrates pensen “un escenari” on puguin tenir la “força suficient de vots per capgirar la situació política”, a través de teixir aliances postelectorals.

Ha definit el model de DA com a “clientelar i oligarca” i els ha acusat de preferir donar a la ciutadania “caritat” en lloc reconèixer-li “els drets inherents”, al mateix temps que ha definit el model del PS com aquell que pretén fomentar “la igualtat efectiva”. Abans d'acabar la compareixença, i amb un to clar de míting, la candidata ha apuntat que “mai com abans el PS ha parlat tant clar de forma tant coherent i fent prevaldre els drets de tothom contra els privilegis dels de sempre”. Per això ha encoratjat a tothom a “anar a votar i fer-ho en clau de solidaritat per aquells que no ho ho podran fer” i sense por perquè “la valua dels vostres vots secrets us allibera de qualsevol tipus de xantatge”.

stats