Política 08/04/2019

El PS es queda amb la mel als llavis

Els socialdemòcrates són els que més creixen en percentatge i en vot directe i assoleixen 7 consellers, però les opcions de formar govern s'esfumen

Miquel Margalef
2 min
Els candidats del Partit Socialdemòcrata un cop s'ha dut a terme el recompte final. / M. M.

Andorra la VellaNo han guanyat les eleccions i, segurament, tampoc podran formar govern, però les cares dels candidats, militants i simpatitzants del PS al final de la jornada de votació eren d'alegria. El cava ha començat a córrer quan la coalició de d'Acord ha aconseguit endur-se, per només 12 vots, els dos consellers d'Andorra la Vella. “Els resultats tornen a posar el PS en el lloc que li correspon, és un resultat fantàstic”, ha afirmat el líder socialdemòcrata, Pere López. La formació és la que més creix respecte al 2015 a nivell nacional, tant en vot com en consellers i passa del 23,5% dels suports ara fa quatre anys al 30,6% que han assolit aquest diumenge. Aquests percentatges, combinats amb la victòria de d'Acord a Escaldes-Engordany i la capital donen al PS 7 consellers, 4 més que el 2015. “Valoració molt positiva, molta satisfacció”, ha assegurat López.

Tot i això, el candidat del PS ha assenyalat novament el sistema electoral que, de la mateixa manera que els ha afavorit a Escaldes-Engordany i Andorra la Vella, els ha desafavorit a Ordino i Encamp, on per 57 i 61 vots, respectivament, la coalició de d'Acord no ha aconseguit sobrepassar a DA. La derrota a aquestes dues parròquies “ens impedeix que d'Acord pugui tenir quatre parròquies i, per tant, fer un canvi directament a nivell nacional”. Tot i això, s'ha mostrat molt satisfet per haver aconseguit usurpar la parròquia feu a Demòcrates, la parròquia del “senyor Toni Martí i del senyor Xavier Espot, és un triomf polític molt important”. “És evident que DA ha guanyat més parròquies que nosaltres, però ho han fet en les dues parròquies més petites i a Encamp”, ha valorat.

Quant a la formació de govern, López passa la pilota completament a Xavier Espot. “El nostre paper ara és esperar DA, veurem quin govern es pot acabar configurant i quines polítiques es poden fer”. Un possible pacte amb terceravia és “el pacte natural”, segons López, i això fa concloure al candidat socialdemòcrata que hi haurà “un gir polític molt cap a la dreta que veurem com es gestiona”.

Pel que fa a la fórmula de d'Acord, López ha reconegut que no ha sumat en totes les parròquies de manera directa, traslladant els vots de L'A més PS i ha donat un toc d'atenció a aquells electors que no han votat d'Acord. “Aquells electors que no han apostat per d'Acord estan amb el seu dret de fer-ho, però indirectament, i potser sense voler-ho, han permès el triomf de Demòcrates”, ha assenyalat.

Un escrutini molt tens

Al llarg de tota la jornada electoral la seu del PS ha barrejat constantment alegria i frustració. Hi ha hagut moments que la tensió es podia tallar amb un ganivet i d'altres on els aplaudiments i els vots d'alegria eren els protagonistes, sobretot amb l'arribada de Rosa Gili i Joaquim Miró. “Tenim la capital!”, ha estat el crit més escoltat i més saltat, i la tradicional cançó de 'Bella Ciao' que ha acompanyat tots els míting de campanya ha servit per acomiadar una nit electoral llarga, però que ha acabat amb “una victòria dolça”, tal com ha assenyalat Rosa Gili.

stats