Política 29/08/2019

El PS exigeix a Espot que destitueixi Chato

L'oposició acusa Gallardo d'actuar amb "despropòsit major, vorejant l'amiguisme més ranci"

Ara Andorra
3 min
El Secretari d’Estat d’Economia i Empresa, Salustià Chato, reunit amb els representants de l'Associació de Comerciants del Centre Històric d'Andorra la Vella. / CENTRE HISTÒRIC

Andorra la VellaEl PS s'ha pronunciat aquest dijous oficialment en un comunicat sobre l'anomenat 'cas Chato' per reclamar la seva destitució. Concretament, l'oposició manifesta, sobre el cobrament de diferents sumes de diners mentre desenvolupava la seva tasca de funcionari, per part de l'actual secretari d'Estat d'Economia del Govern, Salustià Chato, derivades d'unes activitats relacionades amb el futbol (és àrbitre) i tretes a la llum arran de les investigacions del cas 'Cautxú', que,"amb caràcter general, la llei ha de ser complida per tothom, sense excepcions".

El PS demana prudència, però alhora mostra la seva sorpresa i "indignació" per la "manca d'aquesta mateixa prudència, per part de Jordi Gallardo en tant que ministre d'Economia i responsable directe de Chato, permetent-se pràcticament afirmar que aquí no ha passat res i que tot està correcte, si més no, normalitzant una actitud contrària a la llei comesa per qui és el seu número 2 al ministeri".

El PS reparteix crítiques també per al ministre Portaveu, que en nom del Govern, en roda de premsa posterior al Consell de Ministres, va manifestar que es plantegen unes eventuals regularitzacions "a posteriori" per tal de deixar el tema tancat i sense més responsabilitats. "Cal preguntar-se si aquesta seria l'actitud amb una persona que no tingués la responsabilitat política de Chato", afirmar amb ironia el PS.

Els socialdemòcrates fan esment als articles 2 i 5 de la Llei 31/2018 de relacions laborals: "Sembla clar que Chato efectuava una activitat incompatible amb la seva condició de funcionari, un treball remunerat (art. 75 de la Llei 1/2019 de la Funció Pública) i, per tant, no existeixen arguments per a donar-li una altra consideració diferent, com ha pretès el ministre d'Economia primer i el ministre Portaveu després, en nom del Govern en bloc".

L'"activitat arbitral", segons el comunicat del PS, és una activitat econòmica plenament reconeguda i classificada en el nostre ordenament legal (Decret de Govern de la Classificació nacional d'ocupacions, 27-10-2004 i el Decret del 14-8-2019 pel qual s'aprova la Classificació d'activitats econòmiques d'Andorra 2019).

L'oposició assenyala que es podria estar davant també d'una possible il·legalitat en forma de la no declaració dels cobraments a l'Agència Tributària, i per tant el no pagament del corresponent IRPF derivat d'aquests ingressos. "I per la seva reiteració i extensió en el temps, aquestes manques de declaració no serien per errors, menys encara quan la persona que els comet ha estat, fins fa poc, director de Pressupost i actual secretari d'Estat d'Economia, i per tant, i excel·lent coneixedor de la legislació tributària".

Altrament, apunta el PS, la llei diu clarament que calia una autorització i ha estat reconegut pel mateix ministre que aquesta no ha existit mai. No és acceptable, remarca, plantejar una regularització posterior de la seva situació i que això ho plantegi el ministre de la Presidència "ens apareix com un despropòsit major, vorejant l'amiguisme més ranci".

Per tot això, el PS titlla d'"absolutament inapropiades, fora de lloc i profundament preocupants les paraules del ministre d'Economia volent minimitzar, normalitzar, justificar i, fins i tot, esborrar el cas d'aquests cobraments i de les accions associades. No oblidem que Gallardo és el ministre responsable de perseguir i sancionar les empreses que no compleixen amb el seu deure de cotització a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social".

El PS recorda que els càrrecs públics són els garants del compliment de la llei. "Sembla que en aquest Govern només es preocupen de fer-la complir als altres", acusen els socialdemòcrates.

Els socialdemòcrates reclamen una rectificació immediata, clara i contundent per part del cap de Govern, que no deixi cap mena de dubte quant al seu compromís envers la legalitat vigent, i, com a acció que rescabali l'equilibri i la legalitat, "decreti la destitució immediata d'aquelles persones que no són dignes d'ocupar llocs de responsabilitat en l'executiu del país", encara que en aquest apartat no mencionen explicitament el nom de Chato.

Gallardo ha explicat aquest dijous que Chato s'ha posat en contacte amb Tributs per saber si ha de fer alguna declaració pels cobraments, però que fins al moment encara no ha fet cap pagament a l'Agència Tributària.

stats