Política 09/07/2019

El PS proposa que el Fons de reserva de jubilació inverteixi en habitatge

D'aquesta manera creuen que es podrien posar pisos al mercat, un 15% dels quals per a necessitats socials

M. F.
3 min
El president i la presidenta suplent del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López i Rosa Gili, moments abans de la roda de premsa. / M. F.

Andorra la Vella“La vocació de la proposició de llei és marcar un canvi en l’habitatge de lloguer de manera ferma i decidida i ser una solució a la problemàtica actual”. Amb aquest argument principal ha presentat el grup parlamentari socialdemòcrata la proposició de llei de modificació de la llei del Fons de reserva de jubilació (FRJ). La intenció és que una part de les inversions d’aquest fons es facin en immobles i que aquests habitatges es puguin posar al mercat. Des del PS es defensa que es tracta d’una mesura que aporta “moltes coses positives” més enllà de la posada al mercat de més oferta de pisos de lloguer, com ara l’autoregulació del mercat o la creació de feina en la construcció per a la rehabilitació d’aquests habitatges, entre d’altres.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, i la presidenta suplent, Rosa Gili, han comparegut davant els mitjans de comunicació per explicar els criteris que s’han seguit per fer aquesta proposició i els canvis que comportarà. Així, es preveu que en el termini de quatre anys el fons de reserva hagi d’invertir un 10% dels fons, és a dir, uns 125-130 milions si es tenen en compte les xifres del 2018 en la compra d'immobles. Aquestes inversions s’hauran de fer per tot el territori perquè estiguin repartides i, a més, i en base a uns peritatges i segons el preu de mercat de l’1 de juliol del 2019, el cost d’adquisició dels immobles haurà de gaudir d’un 10% de descompte.

Un mínim d’un 15% d’aquest parc immobiliari en possessió del fons s’haurà de destinar a habitatges socials i es detalla també en el text de la llei que les persones que en gaudeixin no hagin de destinar més d’un terç del seus ingressos a satisfer el lloguer. Donat que aquest import que es percebria pel lloguer podria comportar “pèrdues” per al fons, des del PS es proposa “la vehiculació de les ajudes a l’habitatge” cap al FRJ perquè hi pugui haver “un equilibri”. Això, ha conclòs López, suposaria un "canvi de model positiu".

Altre 5% de la borsa total de pisos aniran destinats a habitatges estudiantils, amb la intenció de fomentar la captació d’estudiants que facin recerca i, per tant, de “talent”, tal com ha detallat Gili.

Per fixar els preus del lloguer es tindran en compte el cost de la compra i de la rehabilitació, així com el període d’amortització i el seu estat, i s’afegirà un marge d’explotació del 2%.

Amb aquest text, tal com s’ha esmentat, des del PS pretenen aportar una solució “a un tema preocupant” ja que tal com ha afegit Gili “malgrat hi ha mesures específiques en el darrer pressupost de l’estat i una llei òmnibus sobre l’habitatge” el problema encara no s’ha resolt, ja que el que manca és que hi hagi oferta d'habitatges i des de la formació política creuen que aquesta llei pot ser “una mesura a l’alçada del problema”. El fet que tots els grups, i fins i tot des del Govern, s’hagi reconegut que el de l’habitatge és un problema que cal solventar de manera immediata dona esperances al PS que aquesta proposició pugui tenir una bona acollida. De fet, un cop presentada volen reunir-se amb entitats implicades en aquest sector perquè hi puguin fer aportacions.

Quant al manteniment de les mesures urgents com la congelació dels lloguers, Gili ha destacat que ja “en parlaran” ja que s’ha vist que és “un pegat que aguanta mentre aguanta” i quan pari el mercat es pot disparar. Per tant, creuen que es tracta d’una mesura “temporal” i defensen que la llei que ells proposen també pot fer que es disposin d'habitatges en un termini més o menys breu.

stats