Política 11/02/2019

L'A i PS demanen que es “garanteixi la custòdia efectiva de les urnes situades a la Batllia”

Els dos partits reclamen a l'executiu que els indiqui quin procediment seguirà per evitar irregularitats o alteracions

Ara Andorra
2 min
Un elector vota a la Batllia / G.LL.

Andorra la VellaUn cert neguit entre les files liberals i socialdemòcrates han motivats els presidents d'ambdós partits a presentar una carta al secretari general del Govern, Jordi Casadevall, per demanar que es “garanteixi la custòdia efectiva de les urnes situades a la Batllia”. Concretament, Jordi Gallardo i Pere López volen que l'executiu els relati exactament “quina cadena de custòdia preveu per l’urna o les urnes electorals situades a la Batllia pel vot per dipòsit judicial” que s’allarga des del primer dia de campanya electoral fins a les 13 hores del dia anterior a la jornada electoral.

Un cop es tanca la Batllia de cara al públic l'urna queda sense ningú que la custodiï i això desperta un cert neguit entre les files dels dos partits per possibles irregularitats en els vots emesos. Per això també demanen explícitament saber “qui custodiarà les urnes durant els moments en els quals la Batllia romangui tancada al públic”.

Gallardo i López argumenten aquesta demanda a l'executiu perquè els darrers anys el vot judicial ha anat a l'alça, representant entre un 20-25% del total dels vots dipositats. També cal sumar-hi la modalitat de vot per correu que també es diposita a la Batllia. “Volem que tothom estigui tranquil i confiat del conjunt del procediment”, apunta el president del PS. Gallardo demana que s'apliquin les recomanacions internacionals en la matèria “per garantir la custòdia i no hi hagi cap alteració de les urnes del vot a la Batllia”.

La carta subratlla l’article 3.2.a.6 del Codi de bones pràctiques en matèria electoral de la Comissió de Venècia sobre processos electorals que especifica que “les urnes mòbils únicament han de ser permeses en condicions estrictes que evitin qualsevol frau”. També remarca l’article 76 de l'informe explicatiu del mateix codi, on destaca “la cooperació del ministeri d’Interior en tasques com el transport i emmagatzematge de materials electorals”.

stats