Política 14/11/2019

El PS insta al Govern a retirar la demanda de la Fiscalia envers Stop Violències

La formació també demana a l'executiu que assumeixi la responsabilitat subsidiària per indemnitzar les víctimes de violència de gènere

Ara Andorra
2 min
Recollida de signatures per part d'Stop Violències per legalitzar l'avortament a Andorra. / ARXIU ANA

Andorra la VellaEl PS ha denunciat aquest dijous, a través d'un comunicat, les declaracions del ministre portaveu, Eric Jover, durant la darrera roda de premsa posterior al consell de ministres en què va anunciar que l'executiu portarà a la Fiscalia l'associació Stop Violències, arran de les declaracions de Vanessa M. Cortés davant les Nacions Unides. Així, la formació indica que "no podem entendre ni compartir la desproporció amb la qual s'han pres aquestes accions", i asseguren que Cortés va exercir el seu dret a expressar-se lliurement.

El comunicat continua dient que "el fet de negar que s'estan deixant de banda els drets de la dona i poder decidir sobre el seu propi cos és voler manipular la situació, així com la imatge d'Andorra a l'exterior". D'altra banda, també "volem denunciar públicament que amb aquesta mena d'actes el Govern vulnera drets internacionals i drets fonamentals". Així doncs, el PS insta a l'executiu i al cap de Govern, Xavier Espot, a retirar la demanda a la Fiscalia, així com demanar públicament excuses tant a Stop Violències com a les persones a la qual se li han qüestionat els seus drets com a ciutadana andorrana.

Conveni d'Istanbul

Des del grup parlamentari socialdemòcrata han manifestat la seva oposició al manteniment de la reserva de l'article 30.2 del conveni d'Istanbul. La consellera general del PS, Judith Salazar, ha declarat que "el fet que l'Estat esdevingui subsidiari en cas d'insolvència dels agressors en els casos de violència contra les dones o violència domèstica més greus esdevé un joc comparatiu", però "entenem que la discriminació i l'assoliment de la igualtat efectiva entre dones i homes passa perquè posem en pràctica mesures de discriminació positiva", afirma Salazar.

La consellera socialdemòcrata també afegeix, a més, que "mentre com a Estat no puguem acabar amb aquesta forma de violència, entenem que tenim una responsabilitat per imposar mesures de discriminació positiva".

Manca de compromís

El PS també denuncia aquest dijous que el Govern no hagi signat la convenció de Nairobi, una cimera que proposa eliminar les barreres del poder judicial per a l'accés a la justícia i garantir els drets vinculats a la salut, els drets reproductius, d'educació sexual integral i de les persones LGBTTTIQ+.

Pere López, que ha assistit com a convidat a la Conferència Internacional de Població i Desenvolupament (ICPD25), ha assegurat que aquest és "un nou exemple de manca de compromís davant dels drets sexuals i reproductius de les dones. S'ha signat per part dels molts països una resolució per accelerar el camí per assolir l'accés als drets sexuals i reproductius que el Govern no ha volgut signar". El líder socialdemòcrata recorda que des del PS "el compromís és constant en aquesta matèria".

stats