Política 02/10/2018

El PS titlla el Govern de no escoltar la "sobirania popular" arran del trasllat fallit de RTVA a Radio Andorra

Per altra banda, López s'ha mostrat preocupat per accions “no massa neutrals” per part del Govern en referència a la retirada de llaços grocs i pancartes durant la Vuelta

Ana
3 min
L'edifici de l'antiga Ràdio Andorra, a Encamp

Andorra la VellaLa polèmica al voltant de l'última decisió del Govern de traslladar finalment el ministeri d'Afers Exteriors a l'antiga seu de Radio Andorra i no RTVA com s'havia anunciat i DA portava al programa electoral, ha tornat a planar durant la sessió de control a l'executiu. Segons el conseller del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, el Govern no ha fet cas, novament, d'una proposta de resolució que el Consell General va aprovar i on s'instava a instal·lar les dependències de l'actual Ràdio i Televisió d'Andorra a l'antic edifici d'Encamp. Per això ha titllat a l'executiu de “carregar-se la voluntat popular”. El conseller de Liberals d'Andorra (L'A), Ferran Costa, ha afegit que “era una aposta personal seva que tampoc veurà la llum, una altre més”. “Ningú s'ha pres la proposta del Consell General seriosament, manca de respecte cap a la institució més important del país”, ha reiterat López.

La batalla ha vingut pel cost del trasllat. El ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres, ha xifrat entre 5,5 i 6 milions el cost total de portar RTVA a Radio Andorra, mentre que, segons el mateix Torres, portar el ministeri d'Afers Exteriors, que és el projecte final, costarà un total de 1,8 milions d'euros. Però per l'oposició aquests 5,5 milions són enganyosos i el cost seria de 3,5, si no es tenen en compte els 2 milions que s'imputen per millores de l'equipament tècnic, fet que s'ha de fer tard o d'hora. Costa ha criticat que per una diferència de preu no massa elevada, tenint en compte aquests càlculs, s'ha optat per una solució final que no és la que s'havia demanat i promès. “Clama al cel que consideri que una inversió de 3,5 milions per un nou edifici sigui malbaratament dels diners públics i tirar la mateixa quantitat diners per al The Cloud no”, ha criticat.

Per Torres aquest debat no venia a tomb i ha defensat que els dos milions per a millores de l'equipament tècnic també rau en la duplicitat dels materials, ja que durant el trasllat no es podria deixar sense funcionament la televisió. El titular d'Ordenament s'ha defensat dels embats i ha reiterat que portar el ministeri d'Afers Exteriors permet revaloritzar l'edifici i també fer-lo compatible amb el projecte museístic que s'està plantejant. Davant les qüestions sobre la possible falta d'espai a causa del creixement d'aquest ministeri per les negociacions amb la Unió Europea, Torres ha anunciat que ja s'ha pensat en aquest augment i la xifrat en gairebé el doble. Actualment hi ha prop d'una trentena de treballadors al ministeri i es preveu un creixement fins a la cinquantena. Uns càlculs que no han convençut a López.

Turisme, llaços grocs i neutralitat

Per altra banda, López ha alertat al Govern de la preocupació que al seu parer genera el fet que l'executiu estigui duent a terme accions “no massa neutrals” en relació als conflictes dels països veïns, en clara referència a tapar els llaços grocs de les carreteres o la retirada de pancartes de suport als presos polítics independentistes durant la Vuelta. Aquesta alerta l'ha verbalitzat el conseller del PS en el debat sobre el balanç de les dades d'estiu on el ministre de Turisme, Francesc Camp, ha acceptat que la situació del comerç genera “neguit” a l'executiu però ha recordat que ja està en marxa el pla estratègic i una comissió que el controla. Pel que fa al balanç complert de tot l'estiu de les dades de visitants i turistes, Camp ha dit que encara no s'han recopil·lat totes les dades i que el balanç es farà, com cada any, de juny a setembre.

stats