Política 26/03/2018

El PS i els liberals d'Escaldes demanen informació sobre l'heliport

Volen saber en quin estat es troben els informes i estudis sobre el terreny i demanen la documentació

ARA Andorra
2 min
Un moment del consell del comú d'Escaldes-Engordany, que s'ha celebrat aquest divendres a la tarda. / L. M. (ANA)

Andorra la VellaEls consellers de les dues minories al comú d’Escaldes-Engordany, Cèlia Vendrell, per part de Partit Socialdemòcrata + Independents (PS+I), i Marc Magallón, en representació de Liberals d’Andorra+Independents (Ld’A+I), han tramitat una pregunta a la majoria per saber en quin estat es troben els informes i estudis sobre el terreny de les Tresoles com a possible ubicació de l’heliport nacional. D'aquesta manera, la qüestió serà tractada en el consell de la corporació previst per aquest dimecres. Des de les dues formacions reiteren l’oposició al projecte i lamenten que aquesta documentació, "promesa fa temps pel Govern", no els hi hagi estat encara facilitada.

En l’escrit entrat a tràmit, Vendrell i Magallón recorden que “ara fa just un any” el ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres, "va exposar a tots els consellers (...) el projecte de l’heliport al terreny conegut com Les Tresoles”. També indiquen que en el curs d’aquella reunió, el ministre es va "comprometre" en fer-los arribar "els informes tècnics” que el Govern va adjudicar l’estiu del 2017.

Davant d’això, es pregunta a la majoria comunal si l’executiu els ha lliurat aquests estudis. En cas afirmatiu, es vol que es faciliti còpia als dos consellers “en la major brevetat possible”. En cas negatiu, emplacen "Trini Marín, cònsol major, per a què en la major brevetat possible sol·liciti aquests informes al Govern i posteriorment en lliuri còpia”.

Vendrell ha posat en relleu que l’heliport els preocupa perquè “representarà un cost econòmic molt important, no només per a Escaldes-Engordany o Encamp, sinó per a tot el país”. En aquest sentit, ha remarcat que el lloc escollit suposarà una inversió “molt elevada”, ja que “té pendent i s’haurà de fer amb terrasses”. A més, ha apuntat, que no tenen "garantit que no hi hagi afectació sonora pels habitants de la vall central”. Per això considera important “sumar esforços i crear sinergies” amb la formació liberal “per expressar el rebuig a la instal·lació”.

De la seva banda, Magallón remarca que “cal ser molt curosos de posar l’heliport en una zona on la viabilitat de la infraestructura no estigui assegurada”, com és el cas de Les Tresoles, on no es poden garantir el màxim de dies d’operativitat. En aquest sentit, Magallón argumenta que en aquesta zona “els helicòpters hauran de sobrevolar una estació transformadora (ETR), amb el conseqüent risc que això suposa, i els veïns patiran nivells alts de soroll”. “Des de Ld’A reclamem, d’una vegada per totes, un heliport digne i segur, que no molesti als veïns i que s’ubiqui en terrenys de titularitat pública”, ha conclòs.

stats