Política 10/12/2019

El PS veu "plans ocults" del Govern per apujar els lloguers en el futur

Creuen que la pujada més enllà de l'increment de l'IPC s'ha retirat per evitar el debat a les portes de les eleccions comunals

M. F.
2 min
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, durant la roda de premsa oferta aquest dimarts. / M. F.

Andorra la VellaDes del PS sospiten de la decisió dels tres partits que donen suport al Govern d’eliminar del text del projecte de llei de mesures urgents en matèria d’arrendaments i per millorar el poder adquisitiu, la possibilitat que certs arrendadors poguessin apujar els habitatges fins a gairebé un 4%. Creuen que l’executiu, i els grups que li donen suport, no han volgut tenir aquest debat a les portes de les eleccions comunals i de la concentració convocada pels sindicats per a divendres, ja que el text es discuteix en seu parlamentària dijous. A més, hi veu uns “plans ocults” per fer un increment dels lloguers el 2021. Així ho ha posat en relleu el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, en la roda de premsa que ha convocat per presentar les reserves d’esmena que s’han fet a aquesta llei.

López ha lamentat que la taula de l’habitatge hagi esdevingut “un cert lobby” que atén a les propostes dels propietaris i dels agents immobiliaris. Per aquest motiu, alerta que aquest any la mesura s’ha pogut aturar i, per tant, l’increment que es podria haver fet en certs casos (habitatges de més de 200 metres quadrats, quan s’haguessin fet reformes o si no s’havia apujat l’IPC en els darrers tres anys) “no serà aturable en exercicis futurs” i per això ha apel·lat també al fet que "només es podria aturar" si tres comuns fossin governats pel PS, ja que llavors es podria presentar una proposició de llei.

En aquest sentit, ha destacat que l’exempció que fixava la llei en aquest casos esmentats, i que permetia que es pogués apujar els IPC dels darrers tres anys, és a dir, un 3,9%, finalment no ha tirat endavant, d’una banda perquè el PS havia presentat una esmena per oposar-s’hi i, en segon lloc, perquè els grups de la majoria no han volgut fer aquest debat a les portes de les eleccions. “No s’han atrevit pel calendari, però el missatge és clar de cara al futur”, ha remarcat López, afegint que sembla complicat que els anys vinents es pugui aturar una pujada més enllà de l’IPC i més tenint en compte que des de la majoria es defensava que era una petició de la taula d’habitatge. En aquest sentit, des del PS es continua insistint, amb una reserva d’esmena, que en aquesta taula hi hagi representants sindicals i també dels grups parlamentaris.

També s’incideix en l’increment de les pensions més baixes en un 8,3%, en la revaloració dels salaris més baixos en un 2,5% o en el fet que el Govern impulsi un registre de la propietat en sis mesos.

López ha anunciat també que donaran suport a la concentració que han convocat els sindicats i altres associacions el divendres per protestar pel cost de l’habitatge i les condicions de vida. El president del grup parlamentari socialdemòcrata ha manifestat que els arguments que s’exposaran durant el debat de la llei de mesures urgents aquest dijous “coincideix plenament” amb els que es volen defensar en la concentració de divendres i, per aquest motiu, ha justificat que la formació li doni suport.

stats