Política 11/04/2019

El PS estudia la possibilitat de presentar López a la investidura

La cúpula socialdemòcrata defensa que sumant els consellers liberals tenen els mateixos escons que DA, tot i estar encara lluny de la majoria absoluta

M. Margalef
3 min
Els set consellers generals electes durant la primera trobada per preparar la vuitena legislatura celebrada aquest dijous. / PS

Andorra la VellaLa cadira del futur cap de Govern està vacant i el PS farà tot el possible per asseure-hi Pere López. Malgrat que les sumes, 'a priori', no surten i les màximes opcions d'acabar posant el cul a la cadira són pel candidat demòcrata, Xavier Espot, l'executiva socialdemòcrata no descarta cap escenari i està valorant la possibilitat de presentar la candidatura de López al debat d'investidura que se celebrarà segurament el proper 14 de maig.

El màxim òrgan de decisió del partit de la rosa arriba a la conclusió que sumant els quatre consellers d'L'A als set del PS tenen els mateixos escons que DA: 11. “L'aliança més natural és amb els liberals i junts tenim la mateixa validesa que els Demòcrates per presentar candidatura perquè sumem els mateixos consellers”, assenyala Cèlia Vendrell, membre de l'executiva del PS.

Vendrell, que assegura que prendran la millor decisió per garantir l'estabilitat, reivindica que l'entesa de d'Acord a les parròquies amb L'A propicia que “des de fa temps” hi hagi fluïdesa en la comunicació i diàleg entre ambdós partits i, per tant, una possible entesa “no seria d'estranyar”. De fet, assegura que ja han parlat amb els liberals sobre aquest possible escenari, així com d'altres. Malgrat aquests postulats, l'aritmètica parlamentària va en contra de la investidura de López que, en cas de finalment produir-se, es fa difícil preveure que pugui rebre el vistiplau del Consell General. A la coalició encara els faltarien quatre vots per poder tirar endavant la proposta. Quatre consellers que només tenen DA o terceravia, i tot fa preveure que cap de les dues formacions cedirà ni un vot per convertir el líder socialdemòcrata en cap de Govern.

La vocal de l'executiva és conscient d'aquesta casuística i assenyala Ciutadans Compromesos com a possible tercer aliat. Però CC només té dos consellers a la cambra i la suma tornaria a quedar-se curta de la majoria absoluta, encara faltarien dos vots. En segona volta, en canvi, només amb l'abstenció de terceravia ja seria possible perquè la proposta de López sumaria 13 suports en contra dels 11 de DA. Per això, Vendrell insisteix que l'executiva no “té perquè descartar cap escenari, ni la possibilitat d'arribar al Govern, seria absurd no posar-ho sobre la taula ni analitzar aquesta via”.

Cal recorda que el reglament del Consell General no permet votar en contra d'un candidat a la investidura, sinó només a favor o abstenir-se. Per aquest motiu, en legislatures anteriors ja hi va haver candidats que es van presentar tot i tenir poques possibilitas d'obtenir la majoria absoluta de suports de la cambra, com ara el mateix Josep Pintat el 2015.

Abans de prendre qualsevol decisió, Vendrell també assegura que seuran amb totes les formacions, inclosa DA, per saber quin és el seu posicionament. Per altra banda, i davant la possibilitat que L'A finalment decideixi tot el contrari i faci Espot cap de Govern, Vendrell no fa cap valoració al respecte. “Quan passi, si es que finalment passa, ja ho valorarem”.

Tot plegat, dibuixa un escenari, de moment, molt diferent del que el mateix López va traçar quan es va acabar d'escrutar el 100% dels vots el diumenge passat. “El nostre paper ara és esperar DA, veurem quin govern es pot acabar configurant i quines polítiques es poden fer”, deia el candidat socialdemòcrata a la vegada que assenyalava que un pacte amb terceravia per part demòcrata provocaria “un gir polític molt cap a la dreta que veurem com es gestiona”. Vendrell atribueix aquestes paraules a l'anàlisi en calent del moment, que dista del que fa ara l'executiva.

stats