Política 09/01/2019

El PS proposa que un 40% de les places de concurs públics es reservin per a dones

Els socialdemòcrates defensen diverses mesures de discriminació positiva per concretar el projecte de llei per a la igualtat

M. M.
2 min
El conseller general del PS, Pere López, durant la roda de premsa on ha presentat les esmenes. / M. M.

Andorra la VellaEl projecte de llei per a la igualtat de tracte i no-discriminació “és només un discurs de bones intencions”. Així l'ha titllat el conseller general del PS, Pere López, al mateix moment que ha exposat les setze esmenes que els socialdemòcrates han presentat al text legislatiu i que ara s'hauran de debatre en comissió. El conseller ha recriminat que finalment el llibre blanc de la igualtat s'ha traduït en una llei “molt genèrica” i ja ha avisat que caldrà desenvolupar mesures molt més concretes en el futur.

Però per intentar redreçar aquesta mancança de concreció, segons el PS, proposen, en una de les esmenes, que en tots els concursos públics es reservi el 40% de les places per a persones de sexe o gènere femení. En el cas que les persones opositores no superin la puntuació mínima exigible, el percentatge restant es podria cobrir amb persones de sexe o gènere masculí. També demanen que s'implementi el mateix mètode per a persones amb discapacitat i, en aquest cas, reservant el 5% de les places.

En la línia d'impulsar propostes de discriminació positiva, el PS proposa que totes les entitats i administracions públiques hagin de reservar places per a dones en el seus llocs directius i de responsabilitat amb un mínim del 33%. Aquest percentatge, tal com demana l'esmena, s'hauria d'incrementar fins arribar al 45% de les places per al gènere o sexe femení el 2021. “Un sistema de quotes d'obligat compliment per a totes les entitats i administracions públiques”, ha resumit López.

Una altra esmena destacable de les setze que han presentat, va en la línia de refroçar el redactat d'un dels punts de la llei perquè quedi clar que a igual lloc de treball suposa el mateix salari per a totes les persones. A més, López ha apuntat que en el redactat original no quedava clar si aquesta obligació també afectava el sector privat. La resta de les esmenes van encaminades a puntualitzar i redefinir conceptes que es recullen en el text legal i que tenen relació amb la resta de col·lectius vulnerables que empara la llei. Precisament aquest gran ventall de punts no convenç el PS. “És una llei que vol fer moltes coses i n'assoleix molt poques” fet que converteix el text en “molt ineficaç”.

Quant a la possibilitat que la llei es quedi en un calaix i no pugui acabar de passar pel ple abans del final de legislatura, López s'ha mostrat optimista i convençut que amb el temps que queda finalment es podrà aprovar.

stats