Política 10/09/2019

El PS reclama que Macron parli amb els grups parlamentaris

López acusa Demòcrates d'intentar oferir una visió reduïda i poc realista de la situació del país

Joan Ramon Baiges
2 min
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, a la dreta, amb els seus companys de files. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaLa junta de presidents d'aquest dilluns passat no va estar només marcada pels punts que van ser exposats en la roda de premsa de la síndica general, Roser Suñé, sinó que es va parlar, i molt, sobre la visita d'aquest divendres del copríncep francès, Emmanuel Macron. Bàsicament perquè el representant del PS, Pere López, va demanar poder entrevistar-se durant cinc minuts amb el cap d'Estat, petició que va fer extensiva a la resta de grups parlamentaris.

Va ser en aquest punt de la conversa quan el president de terceravia, Josep Pintat, va preguntar si es podria fer rèplica al discurs de Macron, circumstància que la síndica, evidentment, va negar, així com també la sol·licitud de López, explicant que es tracta d'una visita protocol·lària, que tot està ja molt pautat i que no es poden fer canvis en l'agenda prevista.

El PS argumenta que és important que el copríncep es reuneixi amb els representants dels grups parlamentaris i defensa que es podria haver trobat una fórmula mixta per combinar les trobades amb la visita a les set parròquies.

En canvi, des de la resta de formacions es recorda que és tradició la visita dels coprínceps gals a les parròquies i que en cap ocasió s'ha produït una trobada amb els grups parlamentaris.

López ha acusat aquest dimarts als demòcrates d'intentar que Macron faci "una passejada" pel país sense "tenir una visió detallada de la situació que es viu a Andorra". La intenció del PS era plantejar al copríncep afers com "el matrimoni per a tothom, l'avortament, els salaris, nacionalitat als 10 anys, la problemàtica de l'habitatge, i no que marxi d'Andorra sense una visió plural i només amb la que vulgui exposar DA", ha afegit el líder del PS.

López creu que Demòcrates intenta evitar aquestes trobades perquè la visita sigui molt protocol·lària i poc política, i donar una visió molt reduïda de la situació del país de manera que no es "pugui reunir amb els representants del poble. Ho trobo una llàstima", ha assenyalat.

Per a López la visita podia tenir un vessant institucional i un altre més polític, i encara que reconeix que mai un copríncep francès s'ha reunit amb l'oposició o altres grups parlamentaris "la situació abans no era la mateixa i serà una visita de perfil molt baix per presentar un país de flors i violes".

Precisament per aquest motiu López s'ha inscrit per poder fer una pregunta al Consell d'Europa, ja que Macron té prevista una intervenció el 3 d'octubre. "A Estrasburg plantejarem tots aquells temes que no haurem pogut parlar aquí a Andorra", ha indicat López; és a dir, avortament, nacionalitat, matrimoni per a tothom, "tot allò relacionat amb els drets fonamentals que es pot tractar en un escenari com és el Consell d'Europa".

stats