Política 08/12/2019

PS+I planteja un pla de xoc per actuar de manera immediata a les zones més "deprimides" de la capital

Terceravia vol potenciar el pont de la Margineda mentre que En Comú per Andorra la Vella impulsarà un local per a les associacions

M. F.
4 min
Els números 1, 2 i 3 de la llista del PS+I a la capital, Dolors Carmona, Sergi González i Lídia Samarra amb el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, a Ciutat de Valls. / M. F.

Andorra la VellaUn pla de xoc per actuar de manera immediata en les zones més "deprimides" d'Andorra la Vella serà prioritari pel Partit Socialdemòcrata+Independents d'Andorra la Vella si guanyen les eleccions de diumenge vinent. I és que tal com ha explicat la candidata de la formació, Dolors Carmona, hi ha zones de la parròquia on cal que els ciutadans que hi viuen rebin "els mateixos serveis que en d'altres zones". Així, aquesta actuació immediata abastaria certes accions relacionades amb la higiene, l'arranjament de voravies o l'accessibilitat, entre d'altres. De manera paral·lela, des del PS+I plantegen un pla integral per a cada barri amb actuacions consensuades amb els ciutadans.

"Andorra la Vella es mereix l'atenció que li cal i tots els ciutadans d'Andorra la Vella es mereixen estar atesos", ha destacat Carmona, destacant que aquesta actuació als barris serà una de les prioritats de la formació. Per elaborar aquest pla de xoc es tindran en compte, ha detallat, no només el que els ciutadans els han fet arribar "durant aquests darrers quatre anys" sinó també les necessitats que han anat copsant en aquests dies de campanya. Carmona ha manifestat que en aquesta millora dels barris serà molt important la col·laboració público-privada. "Hi ha serveis que depenen del comú i és la nostra competència i l'assumirem, agafem el compromís de posar-hi mà i millorar", ha remarcat la candidata socialdemòcrata, afegint que pel que incumbeix els particulars caldrà, per exemple, "incentivar i promoure" que hi hagi accions perquè es condicionin façanes d'edificis.

Pel que fa als plans per a cada barri, Carmona ha detallat que serà molt important l'actuació del conseller de barri, que serà "l'interlocutor" amb els veïns de la zona. Alhora, des de la formació defensen que cal "promoure les associacions veïnals", ja que la voluntat és "escoltar les necessitats dels ciutadans per a una planificació conjunta". D'aquesta manera, ha destacat que es vol un "model de gestió molt participatiu", de tal manera que els ciutadans els facin arribar les seves "propostes i suggeriments" i aquesta informació "nodreixi un pla d'actuació conjunt" per a cada zona de la parròquia. Així, es vol "respondre a les necessitats dels ciutadans i millorar la seva qualitat de vida". En aquesta interlocució entre administració i ciutadania també hi jugarà un paper important, ha assegurat Carmona, l'aplicació que volen impulsar per tenir una relació directa amb els veïns de la parròquia.

Membres de la candidatura de Terceravia+Independents d'Andorra la Vella. / TERCERAVIA

D'altra banda, la candidatura Terceravia+Independents per Andorra la Vella ha anunciat que entre els seus projectes de potenciar el patrimoni de la parròquia destaca potenciar el pont de la Margineda. “És l’entrada de la parròquia i és una bellesa històrica que mereix tenir visibilitat”, ha explicat el candidat número tres, Joan Lluís Ayala.

La candidatura ha assegurat que defugen de fer "meravelles" com el projecte de l’arc lluminós, projectat a aquesta zona per l’actual equip comunal. “Som Andorra la Vella i som un país petit, no pot ser pas Las Vegas això”, ha matisat Ayala.

L’objectiu de Terceravia és il·luminar el pont de "manera sostenible" i senyalitzar la seva presència. “Cal posar en valor l’entorn de la Margineda, netejar-lo i l·luminar-lo de manera conscient, així com senyalitzar-lo correctament. A més a més, aquí hi ha un bosc de ribera que també cal posar-lo en valor. Per aquest punt passa molta gent, tant visitants com residents del país i molts no saben els tresors naturals i històrics que tenim. Una proposta com aquesta, les coses senzilles són les que marquen la diferència”, ha afegit el candidat de Terceravia+Independents.

Membres de la candidatura d'En Comú per Andorra la Vella. / DEMÒCRATES

Els candidats d'En Comú per Andorra la Vella, acompanyats de representants de la resta de llistes d’En Comú i de Demòcrates, han compartit aquest diumenge un aperitiu amb els membres de l’associació Trás-os-montes e Alto Douro, que ha servit per explicar les propostes de la candidatura en l’àmbit associatiu. El candidat a cònsol menor, David Astrié, ha destacat que “es continuarà apostant per la Setmana de la diversitat cultural, on es donen a conèixer quines són les tradicions i folklore de cada indret”. En cas que els electors els hi facin confiança per renovar el mandat, ha manifesta que buscaran "un local perquè les diferents associacions puguin mantenir reunions o organitzar espectacles, però també perquè puguin mantenir trobades entre ells", ja que creuen que "la construcció d’una societat cohesionada ve de la relació entre diferents cultures, perquè puguin sortir projectes o col·laboracions”.

Aquest local, ha destacat Astrié, també “permetrà cobrir les necessitats de les associacions que tenen grups de ball i necessiten assajar”. El local encara no s’ha determinat perquè “s’ha d’establir l’espai ideal”.

“Tornarem a augmentar les subvencions a les associacions culturals i de residents”, ha afegit, recordant que de fet, “ja està contemplat en el proper pressupost”. “Andorra som tots, siguem de l’origen que siguem, i s’ha construït, es construeix i es construirà gràcies a l’esforç de tots més enllà del nostre lloc de procedència”, ha assegurat.

stats