Política 17/06/2019

Pujol va ocultar 1,8 milions en efectiu d'origen desconegut en un banc andorrà

La ONIF conclou en un informe que aquesta fortuna mai va ser declarada per l'expresident de la Generalitat

Ara Andorra
3 min
Pujol declara al Parlament / EFE

MadridL'expresident de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol va ocultar en un compte d'Andorra 1,84 milions d'euros. Els diners van ser ingressats en efectiu, i mai es va comunicar la seva existència a l'Agència Tributària. L'entrada dels fons es va produir el 21 de setembre de 2000, quan Pujol estava en ple exercici del càrrec. Així ho confirma ara un nou informe de l'Oficina Nacional d'Investigació contra el Frau (ONIF) d'Hisenda que acaba de ser remès al Jutjat Central d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional espanyola, on s'investiga des del 2012 la presumpta trama de corrupció del clan Pujol.

L'informe, a què ha tingut accés El Confidencial, concreta que els fons van ser moguts fins al Principat pel primogènit del fundador de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Jordi Pujol Ferrusola. No obstant això, els diners van quedar dipositats en un compte, i el titular real era el pare de família, com aquest mateix va admetre en un foli manuscrit que va ser revelat per l'entitat bancària en una de les comissions rogatòries cursades a Andorra pel instructor del cas, el jutge José de la Mata. El seu fill únicament hauria exercit en aquest dipòsit un paper "fiduciari" o de testaferro.

La ONIF ha analitzat durant els últims mesos aquest document i també els comprovants de l'ingrés, que revelen que l'aportació es va efectuar en efectiu i va ascendir a 307 milions de pessetes (1,84 milions al canvi), el que necessàriament va implicar el trasllat fins a Andorra d'un aparatós carregament de diners. El compte AND 63.810 hauria registrat nous moviments en els anys següents. En concret, es van detectar "periòdiques imposicions a termini fix" que, al seu venciment, eren renovades per unes altres, "amb una única excepció, una inversió en un fons d'inversió anomenat Dynamic Fund Eur al maig de 2007".

Els inspectors han dictaminat que Jordi Pujol pare mai va declarar aquesta fortuna i que l'origen dels fons és "desconegut", ratificant d'aquesta manera les conclusions formulades prèviament per la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional, que va ser la primera a analitzar els dipòsits de la família al Principat i va determinar que, entre 1990 i 2014, el clan va arribar a reunir una fortuna de 70,4 milions d'euros. Aquest patrimoni tindria el seu origen en el presumpte tripijoc d'adjudicacions públiques i requalificacions urbanístiques d'administracions controlades pel pare de família i el seu partit.

La ONIF considera provat ara que, del total dels diners atribuït al clan, almenys 1,84 milions d'euros corresponen a l'expresident de la Generalitat i, per això, resol que s'ha d'incrementar en aquesta quantitat la seva base imposable general corresponent a l'exercici 2000. Els autors de l'informe reconeixen que aquest any ja estaria prescrit però sostenen que, amb caràcter general, aquests fons s'han de considerar com "guanys patrimonials no justificats", una conclusió que reforça la resta d'indicis que ja pesen sobre els Pujol. Tots els components de la família estan imputats en aquests moments.

Al juliol de 2014, en veure's acorralat per la Justícia, el clan va emetre un comunicat en què va admetre que diversos dels seus membres havien amagat en comptes d'Andorra un total de 3,4 milions d'euros que suposadament tenien el seu origen en l'herència del pare del polític català, Florenci Pujol. No obstant això, la UDEF ha rebutjat reiteradament aquesta versió assegurant que no hi ha ni un sol indici que avali la tesi del llegat i ha aportat proves objectives que els fons procedirien, en realitat, del presumpte cobrament de comissions il·legals per múltiples negocis vinculats amb decisions administratives. Aquest seria el principal motiu pel qual el gruix dels diners va entrar en els dipòsits del Principat mitjançant aportacions en efectiu repartides al llarg de més de 20 anys.

stats