Política 02/09/2019

Els Pujol van invertir en cafè amb diners d'Andorra

La família va fer les operacions amb socis del Principat

Ara Andorra
2 min
Pujol al Parlament català. / ARA.AD

MadridLa família Pujol va destinar la suposada nova fortuna oculta a Andorra denunciada recentment per Anticorrupció espanyola a finançar collites de cafè a Mèxic i la seva posterior exportació als Estats Units, segons informa el diari 'El Mundo'.

Segons ha pogut acreditar el rotatiu, la família de l'expresident autonòmic català va utilitzar els comptes bancaris del Principat que la Fiscalia sosté que han estat emprats per canalitzar "fons diferents dels que ja es coneixen" per injectar fons en el grup cafeter mexicà Sanroke, controlat per la família Muguira i considerat el més important del país.

L'operativa que està sent ara investigada pel Ministeri Públic es remunta, segons asseguren a aquest diari fonts pròximes a l'entitat financera andorrana i a la investigació, al 2002 i va ser interrompuda el 2013, quan el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz va començar a investigar a la família Pujol per blanqueig de capitals procedents de la corrupció política.

Els diners de la família sortia de comptes andorrans dels seus membres i de persones del seu entorn directe, com les de l'empresari Francesc Robert , exdirector de la televisió andorrana, i tornava periòdicament en forma de dividends de nou al Principat, informa el mateix mitjà.

L'empresari José Ferrer d'Egaña, nebot polític de l'exministra de Defensa popular María Dolores de Cospedal, especialitzat en el comerç exterior, va ser qui va introduir a Jordi Pujol Ferrusola en el negoci cafeter a Llatinoamèrica fa gairebé dues dècades. Herrero de Egaña, que ja havia participat en la compra de cafè a Nicaragua, va presentar al primogènit del clan català a Domingo Muguira, una de les majors fortunes del continent, considerat al seu país com 'El Rei del cafè'.

Inicialment, Jordi Pujol Ferrusola va involucrar en el negoci cafeter a diverses persones del seu entorn, sobre els qui el Ministeri Públic s'estén ara la sospita que es van limitar a exercir de testaferros de la família per blanquejar els seus fons d'origen il·lícit.

La primera persona que figura en aquestes operacions amb Deschis és l'empresari andorrà Antoni Zorzano, amb qui Pujol Jr. va entrar en contacte a través del món del rugbi, i que va realitzar una primera inversió en Deschis que va acabar sent venuda poc després, el 2002, a Robert, assenyala 'El Mundo'

Aquest últim va pagar 1,6 milions de dòlars per adquirir la posició de Zorzano, que sosté que va deixar l'operació perquè mai va arribar a entendre-la, i que va rebre de tornada la seva inversió en un compte del seu museu d'icones religioses.

Robert , sobre qui ara Anticorrupció assenyala com el gestor d'importants fons ocults dels Pujol a Andorra, va explicar a finals de 2017 davant del jutge José de la Mata que va invertir amb èxit a l'encara desconeguda Deschis, presentant l'operació com un dels negocis que li "agraden" per la seva elevada rendibilitat.

Però ja va negar rotundament que la seva participació en aquesta i altres operacions amb Pujol impliqués que exercís de testaferro. "Els meus comptes i els meus diners son meus i els de Jordi Pujol son seus, no perdona ni un cafè", va subratllar deslligant-se del primogènit, de qui sí que va admetre haver estat íntim amic i haver compartit amb ell aficions comunes com la de l'escalada, publica el rotatiu.

stats