Política 08/01/2015

Rajoy veu "lògica" la defensa de les especificitats andorranes en l'acord d'associació

El president espanyol, Mariano Rajoy, ha manifestat el compromís de suport d'Espanya a Andorra en les negociacions per a l'acord d'associació amb la Unió Europea

N.m./j.d.
3 min

OrdinoLa visita del president espanyol, Mariano Rajoy, a Andorra ha estat "carregada de contingut" segons ha assegurat el cap de Govern, Toni Martí. A més de les visites a les institucions i l'escola espanyola, les diferents reunions mantingudes durant la seva estada al Principat, la primera d'un cap de l'executiu espanyol en el càrrec, han estat profitoses i l'esdeveniment s'ha clos amb la signatura de tres convenis bilaterals molt destacats pels mandataris. A més, el president espanyol ha garantit el compromís del seu govern a mantenir "la presència cultural i educativa" espanyola a Andorra.

La bona entesa entre els gabinets de tots dos executius ha sigut palesa durant tota la visita, que ha durat menys de 24 hores. També ha estat evident la dificultat del president espanyol per pronunciar el nom del seu homòleg andorrà, al qual ha anomenat "Antonio Martín" en més d'una ocasió, així com alguns gentilicis, cas d'"Engordany", el dígraf final del qual ha presentat problemes a Rajoy. Tot i això, el simbolisme de la jornada ha estat justificat pels protagonistes, que han recordat que el 27% de la població del país i el 42% dels seus assalariats són de nacionalitat espanyola.

A la Casa Museu d'Areny-Plandolit han tingut lloc les signatures. Els primers han estat els caps de govern, que han signat un protocol d'entesa d'amistat i cooperació general entre ambdós països. Tot seguit s'ha dut a terme la signatura del conveni de doble imposició, el més esperat i important de la trobada, entre el ministre d'Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro, i el ministre de Finances andorrà, Jordi Cinca. Finalment, el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, i l'ambaixador espanyol Manuel Montobbio han signat l'acord per al transport internacional per carretera.

En la roda de premsa posterior a la signatura dels tres acords, Rajoy i Martí han destacat la importància del CDI i els beneficis que suposarà per als ciutadans i les empreses d'ambdós països. Martí i Rajoy han coindicit a garantir que no hi ha hagut "línies vermelles" en aquesta negociació i que s'ha partit dels estàndards de l'OCDE. A més, pel que fa a l'intercanvi automàtic d'informació fiscal, Martí ha reiterat la intenció d'Andorra d'assolir-lo al 2018 "si tothom ho fa", i Rajoy ha assegurat que "Espanya està molt satisfeta" amb aquest compromís.

A més, han reconegut que durant les trobades s'ha tractat sobre les negociacions d'Andorra per a l'acord d'associació amb la Unió Europea. En aquest sentit, Rajoy ha assegurat que Espanya ha donat suport des del primer moment perquè s'iniciessin les converses, i que seguirà ajudant perquè "creiem que és bo per a Andorra, per a Espanya i per a la Unió Europea". A més, Rajoy ha reconegut que les especificitats d'Andorra s'han de tenir en compte i que "té tota la lògica" ja que Andorra té una població petita, poca superfície i "ve d'una determinada situació i està fent passes molt importants en la bona direcció", però recorda que això "requereix del seu temps i dels seus matisos". En aquest sentit ha assegurat que "això Espanya ho entén molt bé". Per tot això, Martí ha agraït el suport d'Espanya en aquest camí, igual que el de França.

Durant la roda de premsa els mandataris han estat qüestionats sobre el procés sobiranista català, però ambdós s'han refusat a donar resposta a aquesta qüestió, que segons han afirmat no s'ha tractat durant la visita. Sobre el cas Pujol, tot i que Rajoy s'ha limitat a mostrar el respecte a la Justícia andorrana, Martí sí que ha aprofitat l'ocasió per deixar clar que la Justícia no està obstaculitzant cap investigació. Ha recordat que hi ha països que han denegat la comissió rogatòria sol·licitada, i que en canvi Andorra no ho ha fet i simplement es limita a garantir els drets i respectar els acords vigents al país.

stats