Política 18/02/2015

La reforma de la Constitució i el futur del Coprincipat divideixen els candidats en dos blocs

Una altra de les qüestions que ha generat més confrontació durant el primer debat dels quatre candidats a cap de Govern, organitzat per l'APCA, ha estat la reforma de les competències i transferències

Ana
3 min
Els quatre candidats abans de començar el debat /G.LL.

Andorra la VellaEl primer debat electoral dels candidats a cap de Govern per a les properes eleccions generals ha tingut lloc aquest dimarts, i ha estat organitzat per l’Associació de Professionals de la Comunicació d’Andorra (APCA). Ha estat un format diferent al dels debats televisius o radiofònics, ja que s’ha celebrat a la sala d’actes del Comú d’Escaldes Engordany i ha comptat amb un nombrós públic assistent, format per militants i candidats dels quatre partits. A més, el debat s’ha enriquit amb les preguntes del públic i amb els interrogants que han plantejat els seguidors de Twitter, així com un seguit de preguntes curtes formulades pels moderadors del debat, Noemí Rodríguez i Albert Roig, que han donat lloc a respostes concretes.

Pere López (PS), Josep Pintat (Ld’A), Víctor Naudi (SDP) i Toni Martí (DA) han iniciat el debat moderats i cenyint-se als temps establerts, però a mesura que ha anat avançant la nit, durant les tres hores que s’ha allargat l’esdeveniment, han anat agafant força.

Tot i que les postures dels candidats han estat contraposades en molts temes, les qüestions d’Estat, com la reforma de la Constitució o la defensa del Coprincipat han estat les que han dividit els candidats en dos blocs. Mentre López i Naudi es mostren favorables a reformar la Constitució, canviant el sistema electoral que no consideren “inamovible”, Pintat i Martí asseguren que el sistema actual és el que defensen. D’altra banda, els moderadors han preguntat als partits si donaran prioritat a la despenalització de l’avortament per sobre del model institucional, i Pintat i Martí han estat taxatius en refusar despenalitzar l’avortament per la implicació que tindria en la figura del coprincipat, mentre que Naudi i López han garantit que aquesta seria una prioritat si governessin.

Tot i aquests dos blocs en qüestions cabdals, la tònica del debat no ha estat ni molt menys la de dos bàndols enfrontats, sinó que el cap de Govern sortint ha estat el focus de els crítiques dels altres tres candidats, com ell mateix ha lamentat preveient “quinze dies de crítiques en lloc de quinze dies de propostes”. Així, Pintat i Martí han protagonitzat crítiques creuades i moments que han fet riure el públic.

Un dels enfrontaments destacats ha estat en el bloc referent a la delimitació de les competències i transferències comunals. Martí ha assegurat que el Govern ha avançat en aquesta qüestió amb acords ja assolits, i ha assenyalat que “al Comú de Sant Julià és al que més li costa entendre que Andorra no acaba a Sant Julià”. Aquí, l’excònsol lauredià ha saltat criticant l’exemple que ha donat el cap de Govern criticant un Comú, i ha assegurat que “el Comú de Sant Julià ha tingut més sentit d’Estat que tots vostès junts” defensant que la corporació ha reivindicat el que diu la Constitució.

En relació a aquest mateix tema ha estat també una de les intervencions més directes de Naudi, que ha advertit a Martí els problemes que tindrà per definir el model de competències que vol tenint en compte que la candidata d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, ha estat una ferma opositora a la pèrdua de competències per part dels comuns.

La reforma de l’Administració i la situació de la Funció Pública també ha estat un tema de debat important on tots els candidats han criticat l’actuació del Govern per la pèrdua de diàleg amb els funcionaris. A més, el candidat socialdemòcrata, Pere López, ha recordat que el seu partit ja disposava d’acords per a la reforma de la Funció Pública, i ha acusat el cap de Govern que “desprestigiar i criticar els funcionaris davant dels ciutadans”.

stats