Política 08/04/2019

El rellotge postelectoral ja corre, el 14 de maig debat d'investidura

La constitució del Consell General serà el 2 de maig, dia en què s'escolliran el síndic i el subsíndic

Miquel Margalef
2 min
Aquests són els terminis que preveu la Constitució i el reglament del Consell per escollir cap de Govern. / M. M.

Andorra la VellaDes que aquesta matinada el BOPA ha proclamat els resultats electorals, el compte enrere per la investidura ha començat a comptar. L'escenari està més obert que mai i, per tant, els terminis també compten més que mai perquè la necessitat que té DA d'haver d'arribar a pactes per poder tirar endavant la legislatura comprimeixen el calendari. La Constitució recull, en l'article 55.2, que el Consell General es constituirà quinze dies després de la proclamació dels resultats electorals i en la mateixa sessió constitutiva s'elegiran el síndic i subsíndic general així com la resta de membres de la Sindicatura. L'elecció es farà de manera conjunta, síndic i subsíndic, per votació secreta per papereta i la candidatura haurà d'obtenir la majoria absoluta.

En cas de no assolir-la es tornaria a fer una votació entre les dues candidatures que hagin estat més votades i serà elegida aquella que obtingui més vots, és a dir, majoria simple. Els festius de Setmana Santa així com el dia del treballador traslladen la sessió constitutiva al 2 de maig. Això vol dir que, en cas que hi hagi un pacte de govern, ja ha d'estar definit, com a mínim, qui és queda amb la Sindicatura.

A partir d'aquí s'obre una finestra de 5 dies hàbils perquè, com a mínim, una cinquena part dels consellers generals puguin presentar les diverses candidatures que creguin convenients per elegir cap de Govern. Vuit dies després de la sessió constitutiva, és a dir, el 14 de maig com a molt tard s'hauria de celebrar la sessió plenària per a l'elecció del cap de Govern, tal com recull el reglament del Consell General en l'article 122. Al llarg d'aquesta sessió, el candidat o candidats proclamats presentaran el seu programa sense límit de temps i demanaran la confiança de la cambra. El mateix dia, i un cop acabada la intervenció dels candidats, els grups parlamentaris tindran un període de 30 minuts per replicar o mostrar el suport a les candidatures.

La votació dels candidats tindrà lloc dins les vint-i-quatre hores següents a la finalització del debat, és a dir, el 15 de maig. La votació serà pública i oral per crida i el candidat que hagi obtingut la majoria absoluta serà proclamat cap de Govern. En cas que cap dels candidats obtingui la majoria absoluta el síndic general fixarà la data per celebrar una segona votació, que haurà de tenir lloc dins dels set dies següents i en la sessió el candidat que obtingui més vots a favor, és a dir, majoria simple, serà proclamat cap de Govern.

stats