Política 16/01/2018

Reorganització de les comissions i votació dels canvis en les delegacions internacionals aquest dijous

Mònica Bonell assegura que sense l'actuació del síndic no s'hauria pogut habilitar la comissió de Finances per continuar el tràmit parlamentari del pressupost

M. T.
3 min
La subsíndica general Mònica Bonell / M. T.

Andorra la VellaLa subsíndica general, Mònica Bonell, ha informat aquest dimarts que s'ha admès a tràmit el nou reglament del grup mixt aprovat per majoria, i que s'han reorganitzat les comissions legislatives per tal que es pugui reprendre l'activitat parlamentària, principalment a la comissió de Finances, que ha de continuar el tràmit del projecte de pressupost. A més, com que també cal fer canvis en els membres de les delegacions del Consell d'Europa i de l'OSCE, s'ha convocat una sessió extraordinària del Consell General per a aquest dijous per votar les modificacions en compliment de la normativa d'aquests organismes.

Bonell ha indicat que durant la reunió de la junta de presidents d'aquest dimarts, en què ha participat Pere López en absència del nou president del grup mixt, Josep Pintat, López ha mostrat el seu desacord amb la reorganització d'aquest grup ja que, segons ell, no s'ha actuat imparcialment. La subsíndica ha reiterat que sempre han actuat amb la "màxima neutralitat", complint el reglament del Consell General, i interpretant-lo quan era necessari, i ha recordat que des de la Sindicatura "s'ha fet tot el possible i més" per intentar que s'arribés a un acord. De fet, ha assegurat que, si el síndic no hagués actuat, "no sé si s'hagués pogut habilitar la comissió de Finances". També ha volgut destacar que els set membres del grup mixt que van signar el reglament "han respectat la seva proposta fins al final tot i que el PS no acudís a les reunions", de manera que ha constatat "consellers més predisposats que altres" en acceptar la nova realitat, que per altra banda "ha perjudicat a totes les parts".

La Sindicatura també ha contestat el recurs que Pere López va presentar contra la decisió de no convocar-lo a la junta de presidents de la setmana passada. En la resposta argumenten que el síndic no va cessar López, sinó que se li van comunicar les raons per les quals no se'l convocava i instant el grup a elegir un nou president. També asseguren que el reglament diu que el síndic té la potestat de convocar aquestes reunions, i que el president que assisteix a la junta de presidents ha de respondre a un criteri de representativitat del grup, de manera que, si canvien els membres, s'ha de comunicar qui és el nou representant o, en tot cas, que el president passa a representar la totalitat dels membres, cosa que no va ser el cas.

Sobre la possibilitat que el PS porti el reglament del grup mixt a la justícia, Mònica Bonell ha dit que tenen el dret de fer-ho, però ha defensat que "les coses s'han fet respectant el reglament i per la via més curosa possible", de manera que espera que la justícia es pronunciï en aquest sentit.

Les comissions legislatives s'han reorganitzat per complir amb la proporcionalitat, i respectant de mantenir-les en com a màxim vuit membres i que en totes elles DA sigui el grup amb més membres. Així, en la majoria de casos el grup demòcrata tindrà quatre membres, el grup mixt tres i el liberal un, i per qüestions de proporcionalitat en algunes comissions el grup demòcrata passa a tenir un membre més, tot i que igualment es manté el vot ponderat. Precisament, la comissió de Finances és l'única que no pateix canvis en els seus membres.

DA mantindrà quatre presidències i quatre vicepresidències, mentre que el grup liberal en perd una de cada i només manté la presidència de la comissió d'Educació i la vicepresidència de Finances. En canvi, el grup mixt passarà a tenir tres presidències i tres vicepresidències, però qui les ocuparà encara no està clar ja que, tot i que els cinc nous consellers del grup mixt les han cedit al PS, aquest partit ha manifestat que no les accepta.

Hi ha la mateixa incògnita pel que fa a la representació al Consell d'Europa i a l'OSCE, però els membres del grup mixt ho haurien de comunicar abans de dijous, que és quan es votaran els canvis en una breu sessió al Consell General. Al Consell d'Europa fins ara el titular era del grup liberal i passa a ser del grup mixt, i el membre suplent serà liberal. I en el cas de l'OSCE, tant els dos titulars com els dos suplents seran del grup demòcrata i del grup mixt, però cal aclarir si Pere López ocuparà el lloc de titular que fins ara ostentava Carles Naudi o continuarà sent vicepresident.

stats