Política 03/11/2017

Els residents catalans amb dret a vot el 21D ja són més de 13.000

Els electors que estan inscrits al CERA rebran a casa la petició de vot, mentre que el termini per consultar el cens al consolat acaba el 10 de novembre, cap de setmana inclòs

Ara Andorra
2 min
Els residents catalans, aquest divendres al consolat per demanar informació. / M. T.

Andorra la VellaEl cens total de votants per a les eleccions catalanes convocades pel govern espanyol en aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola és de 5.553.983 electors, 224.844 dels quals resideixen a l'exterior. A les eleccions catalanes del 27 de setembre del 2015 van ser 12.391 els catalans residents a Andorra amb dret a vot, mentre que ara la xifra ha pujat fins els 13.102 electors. Andorra és el sisè país amb més electors catalans, després de França, Argentina, Alemanya, els Estats Units i Mèxic.

Els residents catalans inscrits al CERA (Cens d’Electors Residents Absents) que vulguin votar rebran als seus domicilis la petició de vot per a aquestes eleccions, tot i que també poden anar al consolat a demanar-la o fins i tot fer els tràmits per Internet. Un cop rebuda aquesta petició, hauran de demanar el vot –si així ho desitgen– per correu o per fax a la delegació provincial de l'Oficina del Cens Electoral, que aleshores enviarà els sobres de votació que s'hauran de tornar a enviar al mateix lloc o a l'ambaixada, o bé exercir el dret a vot en una urna que s'habilitarà al consolat espanyol.

Pel que fa als terminis, els residents que ho desitgin poden anar al consolat a consultar el cens electoral fins el proper 10 de novembre, cap de setmana inclòs, i fer les corresponents rectificacions o reclamacions, si s'escau. La sol·licitud prèvia del vot –o vot pregat– es pot demanar fins el 22 de novembre. Del 25 de novembre a l’1 de desembre, els electors que ho hagin demanat rebran el vot als seus domicilis, mentre que el 17 de desembre serà el darrer dia per enviar el vot. Del 17 al 19 de desembre (ambdós inclosos), es podrà dipositar el vot en una urna habilitada al consolat espanyol.

Pel que fa als residents catalans que no estiguin inscrits al CERA (perquè fa poc temps que viuen a Andorra i encara estan empadronats a Catalunya) o que estiguin de pas a Andorra, també poden anar al consolat a demanar el vot pel 21D.

stats