Política 07/05/2017

Els residents francesos excerceixen el seu dret a vot a l'ambaixada i al Pas de la Casa

Els votants destaquen que són uns comicis importants per França però també per Europa

M.t.
2 min
Votacions a l'ambaixada de França / M.T.

Andorra la VellaDes de les 8 del matí, els més de 2.300 francesos amb dret a vot que resideixen a Andorra poden exercir el seu dret per escollir el nou president de la República Francesa, que serà alhora copríncep d'Andorra. Segons les primeres estimacions, la participació és més baixa que fa quinze dies, durant la primera volta, quan la majoria de residents es van decantar pel candidat republicà, François Fillon, que no ha passat a la segona volta. Aquest diumenge han d'escollir entre el socioliberal Emmanuel Macron i la candidata del Front Nacional, Marine Le Pen.

Alguns dels votants que aquest diumenge al matí han exercit el seu dret de vot a l'ambaixada francesa destacaven la importància d'aquestes eleccions, no només per França sinó per Europa. "Si guanya Le Pen sortirem d'Europa i això seria un desastre per tota Europa, perquè és un país fundador, però els extrems mai són bons". En aquest sentit, un dels votants lamentava que no han quedat moltes opcions en aquesta segona volta: "una extrema dreta o un centrista que no sabem molt bé cap on va".

El mateix resident afegia que està d'acord que cal fer atenció a la immigració, "però la immigració fa viure també tota Europa, i la prova daixò n'és un país com Andorra".

Una altra votant partidària de Macron afegia que "França forma part d'Europa i és indispensable que romangui a Europa, no hi ha cap altra solució".

En tot cas, un altre resident creu que són uns comicis molt importants perquè "a nivell polític calen canvis, s'ha acabat el binomi esquerra-dreta i cal que tots s'uneixin per treballar plegats". I afegia que "penso que Macron és el més ben posicionat per fer-ho".

Els residents francesos que han anat a votar també estan preocupats per l'abstenció que es pugui registrar aquest diumenge, i fan una crida a exercir el dret a vot. "Cal que decidim per nosaltres mateixos, si t'abstens fas que decideixin per tu els altres". "És un dret, és el que ens ensenyen des de petits a l'escola francesa i hem de pensar que hi ha hagut gent que ha mort per exercir aquest dret", afegia un dels votants que aquest diumenge al matí s'ha desplaçat fins a l'ambaixada francesa.

El nombre de residents francesos que poden votar en aquestes eleccions, que ha baixat en més de 300 persones en relació al 2012, és de 2.368. 1.587 ho poden fer al consolat de l'Ambaixada de França i 781 a l'urna instal·lada al Pas de la Casa fins a les 8 del vespre. A Andorra s'auguren uns resultats molt ajustats, però tot fa pensar que la victòria serà per Macron, el segon candidat més votat a la primera volta.

Macron, favorit també a Andorra

Segons ha informat l'ambaixada, finalment han votat un total de 1.144 residents francesos dels més de 2.300 amb dret a vot, una xifra molt similar a la de la primera volta. Un 60% (691) ho han fet a favor d'Emmanuel Macron, i el 31% (356) per Marine Le Pen, mentre que també s'han comptabilitzat 84 vots en blanc i 13 de nuls. En percentatge, la victòria de Macron al Pas de la Casa ha estat més ajustada que no pas a Andorra la Vella, ja que ha obtingut només el 51,5% dels sufragis.

stats