Política 12/12/2019

Retrets per manca de concreció en el marc pressupostari

El projecte tira endavant en tombar-se les dues esmenes a la totalitat presentades, mentre Ubach anuncia canvis perquè l'estat pugui indemnitzar víctimes de la violència de gènere

M. F.
4 min
Una imatge de la sessió de Consell General celebrada aquest dijous. / C. A. (ANA)

Andorra la VellaEl president del grup parlamentari de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, Josep Pintat, ha lamentat que el marc pressupostari 2020-2023 no reflecteixi la voluntat política de l’executiu i que sigui “un brindis al sol”. Més contundent es mostrava el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, que demanava que “es retirés” i que el ministre de Finances, Eric Jover, “torni a fer els números”. Aquests han estat alguns dels arguments que des dels dos grups parlamentaris s’han fet servir per defensar les dues esmenes a la totalitat que havien presentat i que no han prosperat, amb la qual cosa aquest projecte ha estat aprovat.

Pintat ha lamentat els dèficits que es contempla per a la legislatura i que sumen 85 milions d’euros i també que des de l’executiu es digui que aquest marc pressupostari “sustenta els reptes” però que, en canvi, no hi hagi “cap indici” de projectes com la reforma sanitària, el futur de les pensions ni la dimensió de l’impacte de l’acord d’associació amb la UE. També ha retret que es basa en previsions macroeconòmiques “que avui semblen massa optimistes”. Al seu torn, López també ha criticat al titular de Finances que el marc pressupostari prevegi un creixement del PIB d’una mitjana del 3,5% quan des d’organismes internacionals no s’assenyala aquest optimisme i tampoc des de les confederacions empresarials dels país, des d’on assenyalen a una desacceleració. “Quines dades té vostè per justificar aquests creixements?”, li ha etzibat López al ministre, lamentant que hagi presentat un “exercici barroer”. Per tant, li ha demanat que refaci aquest marc pressupostari alhora que l’ha alertat, també, sobre la previsió dels ingressos que creu que és massa optimista.

Jover ha defensat que les previsions econòmiques s’han fet no només en base als organismes internacionals sinó també les del departament d’Estadística i ha remarcat que aquest marc pressupostari compleix amb tots els preceptes que marca la llei de sostenibilitat financera, l’anomenada regla d’or. A més a més, ha recordat que es tracta “d’una eina dinàmica” que es pot actualitzar de manera anual i, pel que fa a les dades dels empresaris, ha remarcat que cal diferenciar entre aspectes conjunturals i estructurals i que, per exemple, els mals resultats dels hotelers el primer semestre de l’any es poden atribuir al tall de la frontera amb França. Pel que fa als dèficits criticats per Pintat, ha respost que en totes les liquidacions pressupostàries s’ha aconseguit un tancament “millor” de les previsions inicials i ha avançat que aquest 2019 succeirà el mateix. A més, i també en resposta a Pintat, ha destacat que les línies mestres es marquen en el pressupost i no en el marc pressupostari i que l'única cosa que s’ha palesat en aquest document és l’aposta per la digitalització ja que es tracta d’un projecte nou.

Pintat li ha respost que si no es volen fer dèficits el que s’hauria de fer és marcar-se “objectius concrets” i, per tant, tirar endavant pressupostos que prevegin un equilibri pressupostari i li ha tornat a reiterar la manca de línies estratègiques, per la qual cosa ha manifestat que “l’autèntic pacte d’estat és quantificar el marc pressupostari”. López incidia, al seu torn, en el fet que el Govern no hagi previst un increment adequat del capítol de transferències, amb la qual cosa qüestionava al Govern sobre si preveu fer “retallades” en sanitat o educació. Mentre el ministre responia que les transferències als comuns augmentaran i incidia en què les línies estratègiques es marquen al pressupost. Des dels grups de la majoria es donava suport a aquest marc pressupostari i el president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, li retreia a López la seva visió “catastrofista”.

Conveni d'Istanbul

També ha estat rebutjat l’escrit d’oposició que havia presentat la presidenta suplent del grup parlamentari socialdemòcrata, Judith Salazar, sobre la renovació de la reserva feta per Andorra al conveni del Consell d’Europa sobre la prevenció i la lluita contra la violència de gènere (conegut com a conveni d'Istanbul) pel que fa a la indemnització per part de l’estat de les víctimes de violència de gènere. Salazar ha lamentat que es mantingui aquesta reserva i que s’hagi posat sobre la taula que aquesta indemnització suposaria “un greuge” comparatiu envers altres víctimes. Ha destacat que aquesta indemnització es tracta d’un “dret” i d’una mesura per “fugir” de la violència econòmica, a més de ser una eina per “empoderar” aquestes dones. La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha fet notar que perquè aquesta indemnització es pugi fer cal una reforma de la legislació vigent i s’ha compromès a què de cara al 2020 es puguin fer els canvis necessaris perquè aquesta reserva es pugui aixecar. En aquest sentit, ha recordat que ara com ara aquesta responsabilitat subsidiària de l’estat continua sense estar regulada en l’ordenament jurídic i que, per tant, cal impulsar aquestes modificacions.

D’altra banda, s’ha donat llum verda a l’adhesió al conveni marc de l’OMS per al control del tabac. En la defensa d’aquest punt, el ministre de Salut, Joan Martínez-Benazet, ha destacat que d’aquest text se'n deriven dos “grans grups d’obligacions”. D’una banda, disminuir la demanda i, de l’altra, l’oferta. Cal destacar que entre d’altres aspectes aquest conveni és el que regula que no es pugui fer publicitat del tabac. Des dels grups parlamentaris s’ha incidit en què caldrà que s’incideixi en la recerca d’alternatives al cultiu del tabac, un dels sectors claus de l’economia del país, tal com han recordat el president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, i la consellera de Terceravia, Carine Montaner. Al seu torn, la consellera socialdemòcrata Susanna Vela ha demanat al Govern accions per a la lluita contra el tabaquisme i la reforma de la llei del joc que permet que es pugui fumar a les sales de joc. Benazet ha reconegut que caldrà modificar aquesta llei i també ha incidit en el fet que aquest any que ve es farà una nova enquesta nacional de salut en la qual s’analitzarà, entre molts altres aspectes, l’impacte del tabaquisme.

També s’ha aprovat per assentiment, durant la sessió de Consell General, el tractat relatiu a la transmissió electrònica de sol·licituds de cooperació jurídica internacional i l’acord relatiu al transport ocasional de viatgers amb autocar i autobús.

stats