Política 04/04/2019

Roig constata amb l'EFA que l'aeroport de la Seu dinamitzarà l'economia

Progressistes-SDP denuncia que el Govern fa campanya a favor de DA

M. Pérez
3 min
Un moment de la reunió mantinguda entre el cap de llista de Progressistes-SDP, Josep Roig, i els representants de l'EFA. / M. P.

Andorra la Vella"Tenir un aeroport plenament operatiu a la Seu d'Urgell on arribin línies regulars que ens permetin estar connectats al món i dinamitzar la nostra economia". Amb aquestes paraules, el cap de llista de Progressistes-SDP, Josep Roig, ha definit una de les qüestions més importants que s'han tractat aquest dijous en la reunió que ha mantingut amb els representants de l'Empresa Familiar Andorra (EFA). És per aquest motiu que Roig ha advocat perquè l'aeroport estigui enllestit "com més aviat millor" i ha descartat l'opció plantejada per la Cambra de Comerç, que opta per la construcció d'un altre aeroport dins del territori andorrà, perquè el que s'ha de fer és potenciar "aquells recursos que ja tenim construïts" i, per tant, no haver de fer-ne de nous. "Ara del que es tracta és homologar tots els sistemes per poder fer venir línies regulars", ha indicat.

Com ja és habitual en les reunions mantingudes pels progressistes durant la campanya electoral, l'acord d'associació amb la Unió Europea ha estat un altre punt fonamental a comentar. En aquest sentit, Roig ha declarat el "neguit" que els ha fet arribar l'EFA perquè "no ha estat considerada ni tinguda en compte" a l'hora de dur a terme aquesta negociació. "Això ens mostra que podem fer-ho extensiu a altres teixits socials" que tampoc "s'han tingut en compte". Per tant, les dues parts han coincidit en el fet que aquesta negociació ha de ser "transparent, que puguem compartir la documentació i puguem agafar tots plegats una posició forta i conjunta que ens permeti anar a Brussel·les a negociar amb força aquest acord".

El candidat progressista s'ha mostrat convençut que les converses amb la Unió Europea "han de partir d'una base d'acord ampli", però no només amb les forces polítiques que tinguin representació al Consell General, "sinó que aquesta reflexió s'ha de fer extensiva a tota la societat". L'EFA ha reclamat poder participar a l'hora de generar coneixement i posició al voltant "de què és el que volem negociar", ja que aquest és "un pas previ necessari" i això "no s'ha fet". Tanmateix, Roig ha indicat que en un futur això no ha de tornar a succeir i, en properes negociacions, s'ha de tenir "molt més en compte absolutament a tothom que tingui alguna cosa a dir".

La darrera qüestió tractada s'ha centrat en temes de fiscalitat. "Hem compartit amb ells la nostra vocació de no apujar impostos" i dels riscos que Andorra podria córrer "si augmentem la pressió fiscal en el sector de l'empresa i del comerç". Segons els progressistes, un augment de la pressió fiscal suposaria una disminució dels beneficis de les empreses i, per tant, "amb una més que probable estratègia d'acomiadaments o de prejubilacions". En aquest sentit, "tenim un precedent" que és la banca i, aquesta pressió fiscal, "tindria diversos efectes com més precarietat, més pobresa en la ciutadania i, sobretot, menys recursos al mercat".

SDP denuncia que el Govern fa campanya

Progressistes-SDP ha denunciat aquest dijous, mitjançant un comunicat, que el Govern en funcions s'ha posat, "sense cap respecte per les altres candidatures i fent ús de les dades del personal de l'administració", al servei de la campanya del candidat de Demòcrates, Xavier Espot.

Aquestes declaracions fan referència a la carta que ha rebut aquest matí la ministra de Funció Pública i Reforma de l'Administració en funcions, Eva Descarrega, per part d'Espot demanant-li una trobada amb el personal de l'administració general, per aquest divendres, per "escoltar i recollir els neguits del personal i poder presentar les nostres propostes programàtiques".

En aquest sentit, SDP denuncia que "queda en evidència que Demòcrates està duent a terme una desvergonyida utilització dels mitjans del Govern en funcions per afavorir el partit que ha governat Andorra els darrers vuit anys". Tot i això, el cap de llista de Liberals d'Andorra, Jordi Gallardo, també ha fixat una reunió per aquest divendres al matí amb el personal de l'administració.

Fonts de DA han relativitzat la reunió i l'han situada al mateix nivell que s'han fet amb altres cossos com el de bombers, policia o duaners, i han defensat que Espot només ha fet que informar que estarà a disposició dels funcionaris que desitgin informació sobre les propostes de Demòcrates.

stats