Política 10/10/2019

Ros centra el seu discurs en els fòrums multilaterals en què està immersa Andorra

L'ambaixador espanyol creu que els dos països tenen molts projectes en comú i que l'associació del Principat a la UE ha de representar avenços

A. S.
3 min
Recepció de l'ambaixada espanyola. / A.S.

Andorra la VellaL'acord d'associació d'Andorra amb la Unió Europea i la reunió de ministres d'Assumptes Socials en el marc de la Cimera Iberoamericana que organitza Andorra el 2020 han centrat bona part del discurs de l'ambaixador espanyol a Andorra, Àngel Ros, que ha pronunciat a l'habitual recepció amb motiu de la festa nacional d'Espanya. Ros considera que Andorra està immersa "en fòrums multilaterals" i en els quals compta amb la "col·laboració i la complicitat d'Espanya". També ha confessat que associar-se a un gran dins un món igualment global "ens preserva identitat i sobirania pròpies", fent referència a l'acord amb la UE, el qual ha dit que, a títol personal, veu "amb bons ulls".

Ros ha reiterat que la funció de França i Espanya en aquest procés ha de ser d'acompanyant com a coneixedors de la identitat i característiques del Principat. "L'associació a la UE ha de representar avenços per a Andorra, en els àmbits socials, de diversificació econòmica i de participació en projectes", ha declarat l'ambaixador, qui ha indicat que l'última paraula l'ha de tenir el Consell General i el poble andorrà. En aquesta línia, ha agraït al Govern la cerca de consens amb l'oposició en temes transcendentals com el d'aquest l'acord.

Durant el discurs, l'ambaixador ha indicat que la relació bilateral que tenen els dos països amb col·laboracions en l'àmbit de l'educació, la sanitat i la seguretat, entre d'altres, "no podia ser sinó excel·lent". En aquest sentit, ha parlat dels projectes comuns com l'aeroport d'Andorra-la Seu, el qual ha comentat que "segueix amb els terminis establerts", la col·laboració sanitària entre tots dos països pel que fa a la donació d'òrgans i l'atenció dels pacients de l'Alt Urgell a l'hospital Nostra Senyora de Meritxell i també en l'educació, ja que hi ha "3.000 alumnes d'Andorra que estudien en el sistema espanyol". D'aquest darrer àmbit, ha explicat que la intenció dels dos països és créixer de cara el curs vinent en la Formació Professional, "en les especialitats de Turisme i Farmàcia". En aquest sentit, també ha fet referència a les reunions que van tenir els ministres de Salut i d'Afers Socials andorrans, Joan Martínez Benazet i Víctor Filloy, amb la ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, María Luisa Carcedo Roces.

Per altra banda, Ros ha volgut destacar la contribució d'Andorra com a país al no despoblament del Pirineu, "jugant un paper important" per a Espanya i França, "generant activitat econòmica i vida". Per concloure amb el seu discurs, ha volgut transmetre el condol a les institucions andorranes i al poble andorrà per la mort de l'excopríncep Jacques Chirac.

D'altra banda, el cap de Govern, Xavier Espot, ha valorat positivament les paraules de l'ambaixador indagant amb la "voluntat col·laboradora" que mostra sempre cap a Andorra. Igualment, també ha remarcat els projectes comuns que tenen els dos països i que la interrelació que tenen és "forta" i "s'ha d'aprofundir encara més" en els interessos mutus. Espot ha indicat que també pensa que "l'acord amb la UE és una oportunitat de creixement i de diversificació per la nostra economia". També ha indicat que no hi ha cap novetat en l'àmbit sanitari respecte a la radioteràpia i que tot just les negociacions amb l'acord sanitari amb Espanya estan començant, ja que la reunió va ser aquesta setmana. Finalment, el cap de Govern ha valorat positivament per a Andorra el nomenament de Borrell com a representant de la diplomàcia europea.

stats