Política 07/11/2018

Ros confia “que no hagi cap problema” i Andorra aculli la Cimera Iberoamericana del 2020

El sistema educatiu espanyol introduirà cursos de grau mitjà i superior de formació professional de cara al setembre

Ana
2 min
L'ambaixador espanyol a Andorra, Àngel Ros, amb l'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, durant la visita al col·legi espanyol María Moliner aquest dimecres. / T. N. (ANA)

Andorra la Vella"Crec que tot fa pensar en què se seguiran les previsions", ha remarcat aquest dimecres l'ambaixador espanyol a Andorra, Àngel Ros, en referència a la candidatura del Principat per acollir el 2020 la Cimera Iberoamericana. La candidatura implica fer-se càrrec de la secretaria Pro Tempore, és a dir, de l'espai de coordinació entre caps d'Estat i de govern dels països que participen en la cimera. Tal com va expressar el cap de Govern, Toni Martí, en la darrera trobada amb la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, l'objectiu d'Andorra és centrar les reunions en la lluita contra el canvi climàtic, la transició energètica, les noves tecnologies o l'educació. El país encarregat d'organitzar la cimera es coneixerà el pròxim divendres 16 de novembre, quan es faci el traspàs de la presidència de la secretaria Pro Tempore, que actualment ostenta Guatemala, a Andorra.

D'altra banda, Ros ha anunciat que tant l'ambaixada com el ministeri d'Educació s'està treballant per implantar un seguit de cursos del grau mitjà i superior de formació professional. "L'equip docent està en ple desenvolupament del projecte", ha afirmat l'ambaixador, amb la intenció de brindar als alumnes una oferta formativa que no s'estigui duent a terme en aquests moments, tot i que no ha volgut avançar amb quines branques estaria relacionada.

Aeroport a la primavera

"No hi ha novetat", ha deixat clar Ros, que confia que "després de la informació que he anat rebent de les diferents administracions", l'aeroport d'Andorra-la Seu pugui estar plenament operatiu durant la primavera de 2019. Per una banda, l'ambaixador confia que el GPS pugui instal·lar-se abans d'aquesta data, permetent als avions aterrar si hi ha manca de visibilitat. Per altra, el ministeri de l'Interior espanyol i l'ambaixada estan treballant per assignar els cossos policials encarregats d'atendre les necessitats dels visitants de fora de l'espai Schengen.

En aquest sentit, Àngel Ros ha afirmat que l'aeroport de l'Alt Urgell hauria de seguir "un model molt semblant, per no dir igual, al que es fa anar a l'aeroport de Lleida-Alguaire", una infraestructura on operen tres companyies i que, segons dades de la Generalitat de Catalunya, en els primers nou mesos de 2018 ha arribat als 33.000 passatgers.

stats