Política 03/12/2019

Gili aposta per fer d'Escaldes-Engordany la parròquia creativa de la Unesco

UxEE vol un Clot d’Emprivat amb torres singulars

Carles Alonso
4 min
La candidata del PS + Independents, Rosa GIli amb part del seu equip en el pont d'Engordany. / C. A:

Escaldes-EngordanyLa cap de llista de la candidatura del Partit Socialdemòcrata + Independents a la parròquia d'Escaldes-Engordany, Rosa Gili, ha explicat aquest dimarts els diferents punts del programa electoral dedicats a la cultura. Gili aposta per treballar perquè Escaldes-Engordany formi part de la xarxa de ciutats creatives de la Unesco.

En una parròquia on l'equip de govern actual encapçalat per Salomó Benchluch ha fet de la cultura una eina de dinamització, Rosa Gili ha manifestat que "tot el que està ben fet, ho conservarem perquè entenem que s'han fet coses molt bones". Malgrat això, la socialdemòcrata ha indicat també que "pensem que podem donar un impuls més gran encara a la cultura. Volem parlar amb la gent de la cultura, volem fer zones pels artistes del país i posar-los en valor. En definitiva, anar a buscar aquest potencial cultural que tenim a casa, amb la nostra identitat d'Escaldes perquè la gent torni a retrobar-se amb aquest motor cultural que ens pot aportar molt a la parròquia". Per a Gili, "volem fer una cultura inclusiva per a tothom".

Rosa Gili ha afegit que "la cultura ha de ser una eina integradora des de la participació ciutadana i que ens ajudi a fer conèixer tots els artistes d'Andorra i del món. El nostre objectiu és promoure la creativitat i tot el món cultural". La candidata socialdemòcrata ha recordat que aquest dimarts és "el dia internacional dels discapacitats" i per aquest motiu també ha volgut recordar que "la cultura també és inclusiva".

L'exconsellera general ha volgut deixar clar que la cultura "ha de ser aquest motor econòmic que a través de les ciutats creatives de la Unesco doni un benefici a l'economia cultural, des de disseny, artistes, cinema. Hi ha molts aspectes on podem ser diferenciadors".

Gili també ha manifestat que "volem diferenciar la cultura d'Escaldes-Engordany, fer-la un atractiu turístic i fer venir gent, que és el que volem perquè l'economia funcioni".

Rosa Gili ha recordat la seva activitat al Consell General i s'ha enrecordat del Govern: "L'executiu sempre ha encarat la cultura mirant a fora, per exemple el Cirque de Soleil". En aquest sentit, Gili ha indicat que "reivindiquem la nostra cultura, per la nostra gent i de la nostra gent. Que sigui diferenciadora i que no la puguem trobar igual a totes les ciutats del món".

El PS aposta per Escaldes-Engordany com a integrant de les ciutats creatives de la Unesco, ja que són una xarxa que està basada en els objectius del desenvolupament sostenible de l'ONU. En aquest sentit, Gili ha confirmat que "promoure i compartir les experiències i formar part de la xarxa pot ser un atractiu per a tota la gent interessada per la cultura".

El projecte de Fiter i Rossell

La candidatura de Demòcrates+Independents d’Escaldes-Engordany ha explicat aquest dimarts el seu projecte per dinamitzar l’avinguda Fiter i Rossell. Segons Núria Barquín, candidata a cònsol menor, “s’aprofitaran les obres de separativa d’aigües que s’han de fer properament per embellir l’avinguda, millorar les voravies i incorporar nou mobiliari urbà”.

Segons Barquín, “es vol convertir l’edifici de l’antic escorxador, propietat del comú i ara en desús, en una instal·lació cultural per a la parròquia”. L’edifici, que es troba a tocar de Fiter i Rossell, a l’avinguda del Pessebre, comptarà també amb una plaça i un millor accés fins al Pont dels Escalls. “Ara el pont queda tapat, farem un accés més pràctic que servirà per donar valor i dignificar el patrimoni que tenim”, ha exposat Barquín, que ha estat acompanyada pel número 11 de la llista, Antoni Molné.

En qualsevol cas, la decisió final de què fer a l’edifici de l’antic escorxador es farà amb el vistiplau dels escaldencs. La candidata a cònsol menor ha explicat que es duran a terme taules de treball i reunions de barri perquè “sigui una decisió presa entre tots”.

El repte d'UxEE pel Clot d'Emprivat

La candidatura d'Unió X Escaldes-Engordany (UxEE) ha presentat aquest dimarts els punts del programa electoral que parlen del projecte urbanístic del Clot d'Emprivat. EL cap de llista d'UxEE, Higini Martínez-Illescas, ha explicat que "es treballarà per aconseguir que aquesta zona cèntrica i neuràlgica es converteixi en un pol d'atracció turística i mantingui gran part dels espais verds i parcs dels quals disposa actualment".

La modificació del pla d'urbanisme parroquial (POUPEE) aprovada l'any 2017 atorga a la zona del Clot d'Emprivat la possibilitat de construir torres de fins a 20 plantes alliberant un mínim del 15% d'espai a peu de carrer. Des d'UxEE "creiem que aquest espai és del tot insuficient i, a més, serà gestionat per un privat, per tant, el comú no podrà decidir quin ús se li dona", ha indicat Higini Martínez-Illescas.

Pel que fa a la construcció de les torres, segons Martínez-Illescas, "volem que siguin singulars i no les típiques torres d'edificis amb terrasses". Les edificacions singulars, per a Higini Martínez-Illescas, "aportarien una revalorització de la zona i permetria que es convertís en un pol d'atracció turística". El cap de llista d'Unió X Escaldes-Engordany també ha indicat que "s'acordaria amb els privats "la instal·lació d'il·luminació led que es pogués coordinar entre les diferents torres per fer diferents mosaics de llums".

Des d'UxEE "creiem que encara som a temps d'evitar mals majors", ha manifestat el candidat a cònsol major, que assegura que "només cal voluntat política perquè el Clot d'Emprivat sigui un referent per a la parròquia i per al país i que tots els escaldencs i escaldenques el seguim gaudint com fins ara".

stats