Política 16/12/2019

Rosa Gili torna a guanyar

Els socialdemòcrates governaran per primera vegada el comú d'Escaldes-Engordany per només 10 vots de diferència

Ara Andorra
5 min
Resultats Escaldes-Engordany 2019.

Andorra la VellaHavia deixat el Consell General per aspirar a aconseguir pel Partit Socialdemòcrata el comú d'Escaldes-Engordany. Tothom li deia que era una jugada arriscada, però la nit del 15D serà recordada pels seguidors i afiliats del PS, perquè Rosa Gili, igual que va succeir en els comicis generals, ha aconseguit la victòria a la parròquia escaldenca. Ho ha fet amb un total de 1.377 vots, només 10 més que el partit de Demòcrates que encapçalava Miquel Aleix que ha aconseguit 1.367. I clar, un cop coneguts els resultats, la festa s'ha desbordat a la seu socialdemòcrata situada a la capital. El canvi a les cares, de serioses a les 8 del vespre a tota una festa cap a les 11 de la nit.

La seu del PS a Andorra la Vella ha viscut una festa amb la victòria de Rosa Gili. / ARA ANDORRA.

Un cop tancats els comuns, la seu del PS ha començat a rebre els primers simpatitzants. L'escrutini era seguit a la sala de reunions per membres dels joves socialdemòcrates, diferents assessors, pel cap de campanya Roger Padreny i per la cap de llista d'Andorra la Vella, Dolors Carmona. La premsa, situada en un altre espai, també seguia l'escrutini per les dues pantalles situades a la sala de premsa de la seu del PS. A la que anava transcorreguent la tarda, els nervis començaven a aparèixer, sobretot per part de Roger Padreny, que no parava de donar voltes. Sortia al replà de les escales, es canviava de despatx. L'escrutini anava avançant.

La primera parròquia a arribar al 100% de l'escrutini ha estat la Massana i després Sant Julià de Lòria. La parròquia d'Escaldes-Engordany avançava, però com ja va succeir en els darrers comicis generals, més lentament que la resta. Ja s'intuïa que seria un frec a frec entre els taronges i els socialdemòcrates. Vots amunt, vots abaix, les diferències eren mínimes. Al voltant del 40% escrutat semblava que els Demòcrates agafaven una important avantatge de catorze vots. Però ha estat un simple miratge perquè a la següent actualització la candidatura de Rosa Gili aconseguia capgirar la tendència i avançar la de Miquel Aleix per setze vots. El color de l'indicador de qui anava guanyant a la parròquia escaldenca s'havia transformat en vermell, un color que ja no canviaria fins al final.

Rosa Gili amb els seus pares, els seus fills i el seu germà. / ARA ANDORRA.

L'avantatge socialdemòcrata no era important i els dubtes i la tensió anava en augment. Arribava el moment important quan el percentatge passava del 60%, les diferències de la llista encapçalada per Rosa Gili no superava els 10 vots. Es respirava tensió a can PS, quan començaven a arribar candidats de les altres parròquies. A l'hotel Metropolis la candidatura escaldenca ho mirava en privat, amb molts nervis. Les comunicacions amb la seu central eren constants, com si es necessitessin els uns dels altres per asserenar-se. No era així. Amb el 87% escrutat, la llista socialdemòcrata tenia una diferència de 25 vots, que semblaven definitius. Però no. Amb el 98,5% la diferència es reduïa fins a només cinc vots. Les cares a la seu socialdemòcrata eren d'incredulitat. Una trucada de Roger Padreny a Rosa Gili i un crit de "Sí!" ho aclaria tot. Rosa Gili i el PS havien aconseguit guanyar per segona vegada consecutiva a Escaldes-Engordany i aquest cop tenia com a premi governar durant quatre anys el comú. La distribució dels escons quedava amb 9 pel PS, 3 per Demòcrates + Independents i cap per la coalició d'UxEE i Terceravia + Independents.

"Al final, després d'aquesta nit d'infart hem aconseguit la victòria, encara que sigui per 10 vots. Estem contents perquè hem arribat a la ciutadania i hem sabut explicar el projecte i estem contents", ha afirmat Rosa Gili, que ha volgut felicitar els rivals dient que "ha estat una campanya neta i maca i vull tenir un record per ells perquè amb els resultats tan ajustats crec que s'ho mereixen". Gili ha explicat que una de les seves prioritats a partir de l'1 de gener serà "començar a parlar amb els treballadors amb el comú perquè ells són part important perquè puguem arribar amb el projecte que tenim, que és amb les persones i per les persones".

El recompte, segons Gili, "ha estat molt igualat i ho hem viscut amb molts nervis. Ha estat d'infart, però al final ha finalitzat de la manera que volíem, amb la confiança dels electors d'Escaldes". La candidata socialdemòcrata ha reconegut que "quan hem estat catorze vots per sota i la tensió que teníem, sempre hem tingut l'esperança de capgirar el marcador i que acabés com al final ha estat, guanyant". "La gent volia un canvi. Hi ha hagut molts anys del mateix color en el comú i també en el Govern i realment crec que hi ha una voluntat de canvi i de maneres de fer", analitzava Gili.

Si la cara, podríem dir que era la candidatura socialdemòcrata encapçalada per Rosa Gili, la creu ha estat la candidatura de Demòcrates + Independents que encapçalava Miquel Aleix. Uns demòcrates que després de més de quatre legislatures en el Govern s'han vist derrotats per només 10 vots. El cap de llista taronja ha explicat que "com a demòcrates que som, el primer que hem de fer és felicitar els que han guanyat i donar les gràcies als que ens han fet confiança". Aleix ha explicat que a partir de l'1 de gener "estarem atents i vigilants a tot el que es faci en el comú i intentarem seguir una mateixa línia política". Aleix ha explicat també que "quan un va a unes eleccions sap que pots guanyar o pots perdre. Sempre hem estat respectuosos amb els rivals i sobretot amb la voluntat del poble". Aleix ha finalitzat dient que "només podem reconèixer l'evidència i dir que hem perdut".

El candidat d'UxEE, Higini Martínez-Illescas. / UxEE

A molta distància dels dos partits que han generat una igualada lluita per aconseguir el comú escaldenc han estat la coalició d'Unió X Escaldes-Engordany que encapçalava Higini Martínez-Illescas i que no ha aconseguit representació comunal al tenir un total de 168 vots que representen el 5,57% i Terceravia + Independents que liderava Jordi Rubia que amb 106 vots i el 3,51% tampoc ha tingut representació. Martínez-Illescas ha lamentat que "el vot útil no ha anat per a nosaltres. El vot del canvi ha anat cap al PS, està clar. Els han elegit per fer front a DA". Per la seva banda, Jordi Rubia ha comentat que "m'esperava molt més del que hem aconseguit i amb això indica que el missatge de no fer el porta a porta no ha acabat d'arribar".

EL candidat de Terceravia + Independents, Jordi Rubia. / MARC R. FORT
stats