Política 03/09/2014

Saboya assegura que els avenços en matèria d'intercanvi automàtic són independents del CDI amb Espanya

El titular d'Afers Exteriors assegura que si el cas Pujol afectés les negociacions, la reunió entre Martí i Rajoy no s'hagués produït

Marta Tort
2 min
El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya / M.T.

Andorra la VellaEl ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, que aquest dimecres ha actuat de ministre portaveu en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ha destacat la importància de la reunió entre el cap de Govern, Toni Martí, i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, pel fet d'haver-se celebrat ''una trobada al màxim nivell polític'' abans d'encarar el treball tècnic per signar el conveni de doble imposició. En aquest sentit, ha celebrat que la trobada servís per reafirmar la voluntat política d'acabar les negociacions en els propers mesos, i s'ha mostrat optimista en el fet que finalitzin abans de finals d'any.

El ministre ha assegurat que el cas Pujol ''no ha afectat de cap manera' en les negociacions ''perquè els mecanismes ja estan fixats i s'han de complir'', i ha afegit que si aquest afer hagués tingut un impacte negatiu ''no s'hagués produït la reunió''.

En referència a la possibilitat que Madrid vulgui vincular l'acord amb l'intercanvi automàtic d'informació fiscal com indica el 'Diari d'Andorra', Saboya ha reconegut que ''és obvi que hi ha una vinculació i que és un dels temes que es tractaran'' perquè el que s'està fent ''és intentar evitar dobles imposicions i això requereix d'intercanvi d'informació''. Però ha assegurat que vincular la temàtica de l'intercanvi automàtic ''exclusivament'' a la negociació del CDI ''és una mica reduccionista i pot prestar a lectures esbiaixades''.

En aquest sentit, ha recordat que la negociació del CDI coincideix amb la negociació de la fiscalitat de l'estalvi amb la UE –que ha anat evolucionant cap a l'intercanvi d'informació automàtica– i també amb les negociacions amb l'OCDE sobre aquest mateix tema.

El ministre d'Afers Exteriors també ha dit que continuaran defensant ''allà on toca'' que és necessari que el canvi cap a l'intercanvi automàtic es faci des d'una perspectiva global.

stats