Política 28/12/2018

El salari mínim continuarà pujant

El Govern donarà a conèixer la setmana que ve mesures per incrementar el poder adquisitiu de la població

Joan Ramon Baiges
2 min
El cap de Govern, Toni Martí, durant el tradicional esmorzar amb els mitjans de comunicació. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaEl Govern és plenament conscient que una part important de la població ho està passant malament i està treballant de manera urgent en mesures que ajudin a millorar la situació. Segons han explicat aquest divendres fonts properes a l'executiu, es donaran a conèixer aquestes mesures després del consell de ministres de dijous de la setmana que ve, que s'endarrereix un dia.

Aquest diari ha pogut saber que una de les accions gairebé segures serà seguir augmentant el salari mínim per afavorir aquells treballadors que menys ingressen. A partir de l'1 de gener, el salari mínim horari interprofessional s'incrementa, com a mínim, un 1,5% sobre l'actual vigent, i se situarà en un import de 47,68 euros diaris i 1.033,07 euros de salari mínim mensual.

Tal com fixa el Codi de relacions laborals, el salari mínim es fixa per hora (5,96 euros per al 2019) i a partir d'aquí es calcula quin és el salari mínim diari i mensual.

En cas que l'increment de l'IPC sigui superior a l'1,5%, el salari mínim s'incrementarà d'acord amb l'Índex de preus del consum, tal com ja es va fer en l'exercici del 2018.

Aquest increment respon al compromís assumit a principis de la legislatura d'apujar el salari mínim un 1,5% anualment. De fet, al llarg de la legislatura s'ha incrementat el salari mínim en un total del 7,39%, passant dels 962 euros mensuals de l'any 2015 als 1.033,07 euros, com a mínim, per al 2019.

El cap de Govern, Toni Martí, va anunciar aquest dijous al programa 'La Rèplica' d’ATV que l’executiu estudia una sèrie de mesures per augmentar el poder adquisitiu de la ciutadania. Va exposar que hi ha "un malestar que ve de lluny” i la concentració del 17 de desembre contra la reforma laboral, els lloguers i les pensions, han portat a l'executiu a la idea que cal prendre noves accions que segons han explicat aquest divendres les fonts estaran relacionades amb el salari mínim, els lloguers i les pensions. En aquest sentit, no descarta una llei d'extrema urgència o modificacions al pressupost. Tampoc congelar els lloguers un any més per evitar els abusos, va dir Martí a la televisió, encara que les mateixes fonts s'estimen més no entrar en detalls. Sí que van assegurar, però, que es farà un esforç per tornar a pujar el salari mínim.

stats